Svenska Kocklandslaget är på plats I Erfurt, Tyskland för att försvara sitt guld från 2012 i Culinary Olympics, som avgjordes 22–25 oktober. På lördagskvällen knep de en guldmedalj i grenen ”Kalla Bordet”.

Kalla Bordet är en gren som handlar om ”visual taste”. Det är en så kallad utställningsmeny som ska blända ögat. Domarna tittar också på teknisk tillagning och hur man tänkt rent menymässigt.

–­ Jag är mycket nöjd efter dagens insatser. Mycket nöjd, säger lagledare Jonas Franzén.

Guld en förutsättning men ingen garanti för vinst

Klockan exakt 07.00 på lördagen den 22 oktober, stod Svenska Kocklandslagets bord klart för bedömning av juryn, och därefter för allmän skådning. Poängen börjar på 100 poäng innan juryn gör avdrag.

För att få guld i deltävlingen Kalla Bordet krävs minst 90 poäng. Men, fler lag kan med andra ord få guld i denna gren, vilket också är en förutsättning för att ha en guldchans i den stora tävlingen. Lagen blir däremot inte varse om den exakta poängen och därmed vet man inte vem som är i ledningen inför varma köket. 

Vakna i 40 timmar men går för guld

Självklart går vi för guld, det är vad vi har tränar för.

– Avdragen kan vara allt från ett flarn som är för tjockt, till en upprepning av form, eller något som inte är korrekt utfört enligt menyn. Kalla Bordet har vi kunnat förbereda här på plats i ett par dagar, men den sista preppen skedde i natt och sedan igen från klockan 04,00 imorse, berättar Fredrik Andersson, kock, Svenska Kocklandslaget (som varit vaken i över 40 timmar).

Motståndet i Culinary Olympics består av kockar från 32 olika länder, där de tuffaste konkurrenterna tros vara Singapore, USA och Norge. 

– Självklart går vi för guld, det är vad vi har tränar för, säger Frida Bäcke, konditor, Svenska Kocklandslaget.

Respekt är ledordet för årets tema

Svenska Kocklandslaget har tillsammans med sin sponsor, matkommunikationsbyrån Food & Friends, tagit fram årets tema som kallas ”Respect for the Resources”. Respect for the Resources handlar om att sätta hållbarheten först. Att varje ingrediens är vald utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Att alla delar av råvaran ska användas, att kockkläder, förpackningar och sopsäckar ska vara miljövänligt framställda.

Svenska Kocklandslaget briljerar.