OS-guld för svenska juniorer och storkök

Sverige har tagit flera medaljer i Kock-OS i Erfurt i Tyskland. Skolkockslaget, som sponsras av Arla vann ett silver och det populära svenska juniorlandslaget, där deltagarna är 18-23 år, belönades med ett guld. 

Det svenska skollaget, sponsrat av Arla, deltog i tävlingen och belönades med silver under en enskild tävlingsdag. Alla rätter i tävlingen har tidigare tillagats i skolorna. Skolkocksteamet bestod av Johan Edenström, Michael Bäckman, Barbro Fernström och Lyndon McLeod.

I konkurrens med stora armékök

Det handlar om förmåga, fantasi, detaljplanering och gedigna kunskaper.

På varsin sida av det lilla svenska skolköksteamet arbetade armékök med väldiga resurser och massor av folk. På ena sidan stod US Army och på den andra Bundeswehr, den tyska motsvarigheten.

Men storleken spelar absolut ingen roll. Det handlar om förmåga, fantasi, detaljplanering och gedigna kunskaper om mat och matlagning. Juryn bedömer även rätternas samlade näringsvärde och här brukar, ryktesvis, de svenska lagen få höga poäng.

Innehållsrik och uppskattad meny

På ett intelligent sätt hade laget lyft fram en rad intressanta ingredienser från det svenska köket.

På ett intelligent sätt hade laget lyft fram en rad intressanta ingredienser från det svenska köket. Här fanns kvibilleost, mandelpotatis, fläder, svartrot, hjorton, svensk getost, gräslök och björnbär. Dessutom presenterade laget innovationer som hjortreduktion, kummindressing och vaniljgräddyoghurt. Resultatet av många timmars planering och provkokning.

Förrätt

  • Kall soppa på gröna ärter. Kryddorna var färska ärtskott och päroncider, plus en klick sikromcrème som gav en fyllig arom.

Huvudrätt kött

  • Grillade vildsvinsracks och mustbräserad fläsksida av rapsgris

Huvudrätt fisk

  • Gräslöksfylld rödingfilé 

Huvudrätt vegetarisk

  • Kroppkakor fyllda med doftande karljohanssvamp och till det rårörda lingon.
Inte många andra storkökslag bjöd på något liknande.

Den innehållsrika salladsbuffén med romansallad, valnötter, coleslaw, vaxbönor och en hel del annat var tilltalande. Inte många andra storkökslag bjöd på något liknande. Gästerna på mässan kunde köpa matbiljetter och köerna till svenskborden var mycket långa.

Fler svenska framgångar

Juryn består av ett sextiotal kända matprofiler från olika länder. De belönade även Stockholm Culinary Team med guld och Skåne Kulinar med silver i kategorin regionala kök. I tävlingsgrenen Community Catering, storkök, knep det svenska laget Fazer Sweden silvermedaljen efter en mycket uppskattad trerätterslunch.

Kock-os hålls vart fjärde år

Kock-OS äger rum vart fjärde år och heter officiellt IKA. Någon ny olympisk gren är det inte, tävlingen har hållits i mer än hundra år. Storköksgrenen av Kock-OS växer mycket snabbt. Jämfört med 2012 hade antalet deltagare mer än fördubblats.

Lyndon McLeod lagar vildsvin.
Lyndon McLeod lagar vildsvin.

Kall soppa på gröna ärter.
Kall soppa på gröna ärter.

Michael Bäckman lagar gräslöksfylld rödingfilé.
Michael Bäckman lagar gräslöksfylld rödingfilé.