Årets Smak

I Årets Smak utforskar Arla en aktuell global smaktrend för att sprida kunskap och inspirera kockar och konditorer att experimentera fram nya spännande smakupplevelser.

Idag är vårt intresse för smak större än någonsin och vi älskar att inspireras av nya råvaror, tekniker och kulinariska traditioner. Men smaker kan vara komplexa och svårnavigerade. Faktorer som temperatur, textur och omgivning påverkar och förändrar en smakupplevelse radikalt.

Årets smak – ett kreativt samarbete

Aromatiskt, krämigt, karamelliserat, fermenterat, fluffigt och rökt är begrepp som trendar i branschen just nu. Det upptäckte vi när vi tillsammans med smakforskaren Johan Swahn arbetade för att ta fram Årets Smak.

Vi analyserade 500 000 ord och 200 000 hashtags från Instagraminlägg av globala matkreatörer. För att ta reda på om trenderna gäller i Sverige, genomförde vi en webbenkät där över 300 svenska matproffs fick gradera trenderna och ge input.

Det slutligt arbetet för att utse Årets Smak leddes av Arla Pros Smakråd med några av våra främsta matkreatörer – Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016 och Bocuse d’Or-kandidat 2022/23, Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014, Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 och Marion Ringborg som driver restaurang Garba.