Tångvallaskolan

Comeback food och Andra chansen.

På skolrestaurangen i Tångvallaskolan i Skanör innebär matglädje såväl fantastiskt god mat som mysig stämningen i matsalen. Även samarbetet mellan köket, elever, pedagoger och rektor är en viktig del i matglädjen.

Tångvallaskolan har 450 elever från förskola till årskurs nio. Fem personer i köket tillagar mat till alla elever varje dag och dessutom ytterligare 350 portioner som skickas till andra skolkök. De jobbar hårt för att eleverna ska bli nöjda matgäster.

- Helt fantastiskt att vi är i final. Vi är så stolta. Det betyder så mycket för oss, för skolan och för kommunen. Dessutom älskar jag att tävla, säger Stefan Ek, köksmästare.

matgladjeskola-tangvallaskolan-2-1200x675.jpg
Hungriga elever. Fotograf: Emil Malmborg

Matgästerna kan välja bland en varmrätt, vegetarisk varmrätt, soppa och en generös och vacker salladsbuffé. All mat tillagas från grunden enligt säsongens råvaror och allt tas tillvara, skal, blast, ben, stjälkar och rötter. Vid salladsbuffén och varmrätterna finns smakskedar. Då kan den som först vill testa hur något smakar göra det, istället för att ta mat som sedan slängs.

Comeback Food är namnet tillvaratagna rester eller utsorterade varor som annars hade hamnat i soporna och som lyxas till. Poké Bowl, till exempel. ”Andra chansen” är rester från dagen innan som antingen förädlas rätten eller serveras den som den är. Allt matsvinn mäts och dokumenteras i matsalen så barnen och pedagoger kan se siffrorna, följa utvecklingen och diskutera kring det. Skyltar visar hur många Iphone X man kunnat köpa för den mängden mat som har slängts. 

- Vi är inte bara en restaurang, vi är en stor del av läran på skolan. Vi är i symbios med hela skolan där vi har samarbeten mellan elever, pedagoger, kök och rektorn. Och så har vi roligt på jobbet och det syns på maten, säger Stefan.