Aggarpsskolan

Skolan där gårdagens mat går hem.

Kockarna på Aggarpsskolan i Svedala vill göra eleverna delaktiga i vilka maträtter som ska serveras i deras skolrestaurang. Med delaktighet får man engagemang – och det är matglädje för kockarna. Nu är skolrestaurangen finalist i Arla Guldko 2020 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeskola.

David Gustavsson är förste kock på Aggarpsskolan som tillsammans med sina tre kollegor serverar 700 gäster i skolrestaurangen varje dag. Att de kommit till final i Arla Guldko ser han som en bekräftelse på det goda samarbete som råder på skolan.

matgladjeskola-aggarpsskolan-2-1200x675.jpg
David Gustavsson, förste kock, tillsammans med elever på skolan. Fotograf: Emil Malmborg

- Vi gör ett bra jobb tillsammans, det är ett väldigt gott samarbete mellan oss som jobbar i köket, pedagoger och rektorer. Det finns ett gemensamt intresse för barn, mat och pedagogik hos alla. Vi är väldigt stolta över det vi gör och att vi kan erbjuda en fin måltidsupplevelse till gästerna varje dag, säger David Gustavsson.

I skolrestaurangen kan gästerna välja bland flera olika maträtter, vegetariskt alternativ, dagens soppa och om man har tur, ”Gårdagens”, favoritmat från dagen innan som en extrarätt. Om inte det lockar finns det alltid en varierad och stor salladsbuffé. Maten är tillagad från grunden på råvaror enligt säsong.

matgladjeskola-aggarpsskolan-3-1200x675.jpg
Hungriga elever. Fotograf: Emil Malmborg

Som en del i att engagera barnen har skolan ”Kockfritids” två gånger i veckan tillsammans med elever och pedagoger. På ”Kockfritids” hjälps alla åt att förbereda dagens mellanmål. Oftast används då råvaror som blivit över under veckan. Här visar man eleverna hur man tar till vara på maten och minskar onödigt svinn.

- Men det viktigaste för att få med oss våra gäster på resan mot en mer hållbar och klimatsmart måltidsupplevelse, är de samtal vi har med dem varje dag. Små saker över tid ger stora resultat på sikt, säger David Gustavsson.