Katedralskolan

Med hållbarhet som grundingrediens.

Mat är viktigt på riktigt. Så lyder mottot för kockarna på Katedralskolan i Uppsala. Med mat tillagad från grunden, temadagar med olika matkulturer och fredagsmys vill de skapa en skolrestaurang som gör gästerna glada. 

Katedralskolan är en gymnasieskola med nästan 1 300 elever. Vasaköket, som skolrestaurangen heter, serverar över 1 500 portioner varje dag. Det sammansvetsade teamet i köket är otroligt glada över finalplatsen.

- Vi blev nästan chockade. Vi hade ju redan blivit så glada för att vara topp tio. Nu är vi topp tre. Det betyder jättemycket för oss sex personer som jobbar i restaurangen. Vi är jättestolta, säger Patti Uddén, kökschef.

matgladjeskola-katedralskolan-2-1200x675.jpg
Patti Uddén, kökschef på Katedralskolan med hungriga gymnasieelever. Fotograf: Mikael Wallerstedt

I restaurangen serveras alltid tre varmrätter, en soppa och en fyllig, smakfull och färgrik salladsbuffé. Vid brödbordet finns alltid hembakat bröd, egna krutonger, rostade frön och minst tio olika röror varje dag. Målet är att nå 100 procent ekologiskt livsmedelsinköp, idag är det drygt 64 procent. Det mesta som serveras i restaurangen är tillagat från grunden och hållbarhetstänket genomsyrar allt. Rester blir nya rätter. Patti och hennes kollegor kokar egen sylt, gör egen mos, ketchup, salsa och hemmagjord färskost på gammal mjölk. Grönsaker från salladsbordet går till egna vegetariska biffar eller bakas in i brödet.

- Vi serverar måltider efter säsong, vilket innebär mycket rotfrukter. Vi har förklarat för gästerna hur det hänger ihop med säsong och hållbarhet, och då blev de nöjda. Vi har också fredagsmys, andra kallar det matråd, några gånger per termin med en elev från varje klass. Då kan vi också diskutera mat och hållbarhet, säger Patti.