Fridaskolan

Gratis frukost = bättre sammanhållning och mindre matsvinn.

Här äter alla gratis frukost, även elevernas föräldrar. Alltfler högstadieelever har också börjat äta frukost i skolan, något de tidigare hoppade över. Med mat i magen och en lugn start på dagen får eleverna bättre förutsättningar att orka med skolarbetet. Fridaskolan i Göteborg har nu gått till final i Årets Frukostlyft, ett nytt pris i tävlingen Arla Guldko.

- Det betyder mycket att vi är i final i Årets Frukostlyft därför att frukost är tokviktigt! Frukosten är gratis hos oss sedan förra året. Våra pedagoger säger att det nu är lugnare i klassrummen, att elever som brukar vara trötta är piggare och de som har spring i benen är lugnare, säger Christian Ziser, förste kock.

frukostlyft-fridaskolan-1200x675.jpg
Elever diskuterar frukosten med köksmedarbetare Ellinor Lind. Foto: Jerker Andersson

Fridaskolan har cirka 580 elever, från förskola till årskurs nio. Antalet frukostgäster varierar mellan 180 och 280 elever, ett tiotal föräldrar samt några pedagoger som äter pedagogisk frukost med eleverna. Christer och hans tre kollegor i köket server en näringsrik frukost som följer säsongerna. På frukostbordet finns det mesta man kan önska sig, bland annat nybakat bröd, olika pålägg, flingor, gröt ett par dagar i veckan och ofta ägg i någon variant. Ibland blir det smoothies.

- Frukosten kostar inte en krona extra. Tvärtom. Eleverna är inte vrålhungriga till lunch utan tar bara så mycket mat som de orkar äta upp, så det blir mindre svinn. Gemensam frukost ger också en känsla av att man känner varandra och blir lite mer varsam med det som är gemensamt, säger Christian.

Ett projekt köksmedarbetarna är extra stolta över är ”Ugly fruit”. Det är lite kantstött frukt och grönsaker som skolan får köpa till ett mycket lågt pris av en leverantör. Christian och medarbetarna rensar dem och gör något aptitligt som ofta hamnar på frukostbordet.  Eleverna lär sig att det går att äta även ”fula” frukter och grönsaker.