Guteskolan

Elva år av bra starter på dagen.

Guteskolan vill ge alla elever en bra start på dagen som förbättrar inlärningen. Därför får alla elever, från förskolan till gymnasiet, gratis frukost varje dag. Frukosten är en del av skolans hälsoprofil och i grundskolan ingår den i skoldagen. Guteskolan i Visby har nu gått till final i Årets Frukostlyft, ett nytt pris i tävlingen Arla Guldko.

Skolan har 235 elever i förskolan upp till årskurs nio och gymnasium med 260 elever. För elva år sedan startade man med frukost för eleverna i förskoleklass och har successivt utökat till att inkludera alla elever. För de fem medarbetarna i köket är frukost idag en självklarhet och att de nu gått till final i Årets Frukostlyft blev en rejäl överraskning.

- Jättekul att vårt arbete uppmärksammas. Det blir en bekräftelse på vår målbild, att vi vill tillfredsställa gommar och mätta magar. Vi vet att många inte äter frukost hemma och en tom mage påverkar både studieresultatet och humöret, säger Jöns Jonasson, kock.

frukostlyft-guteskolan-1200x675.jpg
Pedagogerna Anna Kramer, Tina Sandgren och kökschef Jöns Jonasson. Fotograf: Jesper Hammarlund

Frukostbufféns utbud är som en ”hotellfrukost”. Tio olika pålägg, fil, yoghurt, gröt, nybakat bröd med mera. På vintern blir det egentillverkad ingefärashot som en hjälp för att hålla sig frisk. Till frukosten ingår även ett rörelsepass för eleverna. De yngre kör efter frukost och högstadieeleverna kör sitt pass innan frukost.

Rektor Anna Engström ser bara fördelar med frukost på skolan även om det är svårt att exakt mäta hur studieresultaten påverkas.

- På skolan upplever man att koncentrationen blir bättre och att det blir större trivsel. Vi ser det som ett viktigt uppdrag för skolan att se till att alla äter, det är bra både för den fysiska och psykiska hälsan. Det innebär en kostnad för skolan men vi har igen det, säger Anna Engström.