Hummus och vitost sätter smakerna i den vegetariska smörgåstårtan. Den är rikligt garnerad med bland annat grönkål, kronärtskocka och picklad rödlök. Gör gärna tårtan dagen före servering eller försäljning. Garnera sedan samma dag som smörgåstårtan ska serveras.

Vegetarisk smörgåstårta med hummus och vitost

Vegetarisk smörgåstårta med hummus och vitost

Hummus och vitost sätter smakerna i den vegetariska smörgåstårtan. Den är rikligt garnerad med bland annat grönkål, kronärtskocka och picklad rödlök. Gör gärna tårtan dagen före servering eller försäljning. Garnera sedan samma dag som smörgåstårtan ska serveras.

Lägg till i favoriter Skriva ut

Ingredienser

1 st
1 st (6 bitar)
  • 400 g bröd i tre lager, t ex hönökaka eller landgångsbröd
Hummus:
  • 230 g kokta kikärta
  • 26 g olivolja
  • 15 g vatten
  • 5 g sesamolja
  • 6 g vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar
  • 45 g urkärnade oliv, grovt hackade
Färskostfyllning:
Garnering dag 2:
  • ca 100 g färsk grönkål
  • olivolja
  • smörgåskrasse
  • ätbara blommor, t ex ringblomma och allium lökblomma
  • 75 g Arla® Pro Vitost, tärnad i bitar
  • 65 g kronärtskockshjärtan, marinerade i klyftor
  • oliv, urkärnade
  • picklad rödlök
  • buskkrasse
Håll skärmen tänd

Gör så här

  • Dag 1:
    • Häll av kikärterna i sil och skölj. Låt rinna av väl.
    • Lägg kikärterna i en matberedare med olivolja, vatten, sesamolja och finriven vitlök. Mixa näst intill slätt. Lägg i en bunke och smaka av med salt och peppar och blanda i de hackade oliverna.
    • Blanda färskost, crème fraiche, smulad vitost och limeskal. Smaka av med salt och peppar.
    • Blanda 100 g (vid en smörgåstårta på 6 bitar) av färskostkrämen i kikärtsröran. Resterande sparas till att stryka upp smörgåstårtan med.
    • Ta hälften av den blandade kikärtsröran och bred på ett lager på brödet. Strö hälften av gräslöken på röran. Upprepa detta en gång till och avsluta med det tredje lagret bröd.
    • Bred den sparade ostkrämen på och runt om tårtan. Plasta och ställ i kylen över natten.
  • Dag 2:
    • Blanda den hackade kålen med lite olivolja. Blanda smörgåskrasse med blomblad.
    • Dekorera efter tycke och smak.
Vegetarisk smörgåstårta kan med fördel skäras i portionsbitar, strykas upp, garneras och säljas som smörgåsbakelse i delidisken.
Bild som visas om vi inte har en särskild bild för det här tipset
Produkter i detta recept