Vegetarisk pirog med färs
Empanadas är sydamerikanska piroger fyllda med färs, oliver, russin och kokt, hackat ägg. Den här görs på vegetarisk färs som läggs i bleck och den kavlade degen täcker allt som ett lock.
Gör så här
-
Deg:
- Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt övriga ingredienser till degen. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 tim i rumstemperatur eller i kyl under natten.
-
Fyllning:
- Koka äggen hårdkokta. Sala och hacka dem grovt.
- Blötlägg färsen i vatten ca 20 min. Låt rinna av. Stek färsen till fin färg på hög värme i oljan. Sänk till medelvärme och tillsätt lök, sambal oelek, spiskummin och svartpeppar och stek några minuter till. Blanda ner grovhackade oliver, russin, grädde och fond i färsen. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela krossade tomater i gastrobleck. Fördela färsen på tomaterna och strö på de hårdkokta äggen.
- Kavla ut degen tunt och täck färsen med den. Picka några hål i deglocket med en gaffel och pensla med lättvispat ägg. Grädda i ugn på 200° ca 15 min.
-
Till servering:
- Blanda ihop sallad, gurka och paprika och servera till empanadan med en klick crème fraiche. Toppa med strimlad persilja.