Vaniljkaka med äppelsås

Vaniljkaka med äppelsås

Gör så här

1. Blanda smör och socker med vinge eller för hand. Tillsätt mjöl, havregryn och kanel, blanda försiktigt för hand till en smulig deg.
2. Fördela degsmulorna på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 180° i 10–15 min till fin färg.  
3. Rosta nötterna i ugn på 180° till gyllenbrun färg. Låt svalna lite, dela hälften av nötterna och behåll resten hela.
4. Blanda nötterna med de bakade smulorna och salt.
5. Smält kakaosmöret och häll det över den vita chokladen, rör tills allt har smält ut. Blanda chokladblandningen försiktigt med hasselnötssmulorna.
6. Fördela blandningen i 10 silikon- eller metallformar, ca 45 g crumble per form.
7. Låt bottnarna stelna i kyl. Plocka bottnarna försiktigt ur formarna.

Vaniljkaka:   

1. Koka upp syrad grädde, mjölk, socker, vaniljstång och frön i en kastrull.
2. Häll 1/3 av gräddmjölken över äggulorna under lätt vispning. Häll sedan äggblandningen i kastrullen med gräddmjölken och värm under omrörning till 86°.
3. Smält ner gelatinbladen i blandningen. Sila och fördela i 10 silikonformar, ca 60 g per form och frys.

Äppelsås:

1. Blanda puré, likör, sockerlag och citronsaft.
2. Tillsätt instant vegan gel och mixa ca 1 min med stavmixer. Låt blandningen sätta sig minst 15 min i kylskåp innan användning.

Montering:

1. Placera vaniljkakorna på crumblebottnarna. Låt tina i rumstemperatur.
2. Ringla äppelsås över och garnera med strimlat äpple, hasselnötter, chokladdekorer och skott av citronmeliss. 

Källa: Mattias Ljungberg Årets Konditor 2006   

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen