![En dessert som passar vid större sällskap och event. Tranbärsbakelsen tas ur frysen någon timme före servering och glaseras direkt. Dekorera med övriga komponenter och ställ i kyl fram till servering.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/tranbarsbakelse-med-chokladkola-serverad-med-rostad-gradde-och-italiensk-marang/674780759.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Tranbärsbakelse med chokladkola serverad med rostad grädde och italiensk maräng
![Tranbärsbakelse med chokladkola serverad med rostad grädde och italiensk maräng](https://cdn-kund.arla.se/recept/tranbarsbakelse-med-chokladkola-serverad-med-rostad-gradde-och-italiensk-marang/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Konditor](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/922834709/a10681ac-8fc7-49c1-9b3a-e7eaff7340f6.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
En dessert som passar vid större sällskap och event. Tranbärsbakelsen tas ur frysen någon timme före servering och glaseras direkt. Dekorera med övriga komponenter och ställ i kyl fram till servering.
Gör så här
-
Mandelmaräng:
- Mixa mandel och dinkelflingor. Tillsätt mandelmassa och mjölk, mixa till en grovkornig massa.
- Vispa upp äggvitan och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en fluffig maräng.
- Blanda ner lite av marängen i mandelmassan. Vänd sedan ner massan i marängen och smaksätt med salt.
- Stryk ut ca 2 cm tjockt på silpatmatta. Baka av i ugn på 180° 8–10 min.
- Låt svalna och stansa ut bottnar till bakelserna.
-
Yoghurt- och tranbärsbavaroise:
- Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
- Värm puré, socker och äggula till 82° under konstant vispning. Sila av och rör ner gelatinmassan. Låt svalna något under omrörning över isbad.
- Rör ner yoghurten. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Fyll upp en spritspåse
-
Chokladkola:
- Smält chokladen. Koka upp grädden och blanda med chokladen.
- Koka socker, vatten och glykos till 130°.
- Rör ner chokladganachen i sockerlagen och fortsätt koka under omrörning till 102°.
- Häll chokladkolan i en bunke och låt svalna. Fyll upp en spritspåse.
-
Glasering:
- Blanda gelatinpulver och kallt vatten. Låt stå tills det satt sig.
- Koka upp grädde, vatten, puré, socker och florsocker. Rör ner gelatinmassan.
- Mixa ner nappage och pulverfärg till en fin ljusrosa färg. Plasta och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
-
Rostad grädde:
- Häll grädden i ett lagom stort bleck så att grädden fyller upp ca 2 cm.
- Rosta i ugnen på 160° ca 1 tim, rör om då och då.
-
Pannacotta med rostad grädde:
- Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
- Koka upp den rostade grädden, mjölk, kaffe och socker. Rör ner gelatinmassan och mixa till en slät smet. Låt kallna i isbad, rör om då och då.
- Låt sätta sig i kyl, gärna över natten.
- Vispa upp och fyll upp en spritspåse med tyll.
-
Italiensk maräng:
- Vispa äggvitan fluffig.
- Koka vatten och socker till 121°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa till en fast och glansig maräng.
- Fyll upp en spritspåse med tyll.
-
Montering och dekoration:
- Fyll bakelseformar i silikon till hälften med tranbärsbavaroise. Spritsa i chokladkola till en interiör. Fyll med mer bavaroise och lägg till sist på en mandelmarängbotten. Frys.
- Mixa glaseringen slät och värm till ca 24°. Plocka de frysta bakelserna ur formarna och glasera direkt i en fin ljusrosa färg. Placera mitt på desserttallrikar.
- Vispa upp pannacottan och spritsa fina toppar på tallrikarna. Spritsa även några toppar av italiensk maräng och chokladkola. Dekorera med tranbär, krossade kaffebönor och örter.