En dessert som passar vid större sällskap och event. Tranbärsbakelsen tas ur frysen någon timme före servering och glaseras direkt. Dekorera med övriga komponenter och ställ i kyl fram till servering.

Tranbärsbakelse med chokladkola serverad med rostad grädde och italiensk maräng

Recept av Isabella Vestergren

En dessert som passar vid större sällskap och event. Tranbärsbakelsen tas ur frysen någon timme före servering och glaseras direkt. Dekorera med övriga komponenter och ställ i kyl fram till servering.

Gör så här

  • Mandelmaräng:

    • Mixa mandel och dinkelflingor. Tillsätt mandelmassa och mjölk, mixa till en grovkornig massa.
    • Vispa upp äggvitan och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en fluffig maräng.
    • Blanda ner lite av marängen i mandelmassan. Vänd sedan ner massan i marängen och smaksätt med salt.
    • Stryk ut ca 2 cm tjockt på silpatmatta. Baka av i ugn på 180° 8–10 min.
    • Låt svalna och stansa ut bottnar till bakelserna.
  • Yoghurt- och tranbärsbavaroise:

    • Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
    • Värm puré, socker och äggula till 82° under konstant vispning. Sila av och rör ner gelatinmassan. Låt svalna något under omrörning över isbad.
    • Rör ner yoghurten. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Fyll upp en spritspåse
  • Chokladkola:

    • Smält chokladen. Koka upp grädden och blanda med chokladen.
    • Koka socker, vatten och glykos till 130°.
    • Rör ner chokladganachen i sockerlagen och fortsätt koka under omrörning till 102°.
    • Häll chokladkolan i en bunke och låt svalna. Fyll upp en spritspåse.
  • Glasering:

    • Blanda gelatinpulver och kallt vatten. Låt stå tills det satt sig.
    • Koka upp grädde, vatten, puré, socker och florsocker. Rör ner gelatinmassan.
    • Mixa ner absolu cristal och pulverfärg till en fin ljusrosa färg. Plasta och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  • Rostad grädde:

    • Häll grädden i ett lagom stort bleck så att grädden fyller upp ca 2 cm.
    • Rosta i ugnen på 160° ca 1 tim, rör om då och då.
  • Pannacotta med rostad grädde:

    • Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
    • Koka upp den rostade grädden, mjölk, kaffe och socker. Rör ner gelatinmassan och mixa till en slät smet. Låt kallna i isbad, rör om då och då.
    • Låt sätta sig i kyl, gärna över natten.
    • Vispa upp och fyll upp en spritspåse med tyll.
  • Italiensk maräng:

    • Vispa äggvitan fluffig.
    • Koka vatten och socker till 121°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa till en fast och glansig maräng.
    • Fyll upp en spritspåse med tyll.
  • Montering och dekoration:

    • Fyll bakelseformar i silikon till hälften med tranbärsbavaroise. Spritsa i chokladkola till en interiör. Fyll med mer bavaroise och lägg till sist på en mandelmarängbotten. Frys.
    • Mixa glaseringen slät och värm till ca 24°. Plocka de frysta bakelserna ur formarna och glasera direkt i en fin ljusrosa färg. Placera mitt på desserttallrikar.
    • Vispa upp pannacottan och spritsa fina toppar på tallrikarna. Spritsa även några toppar av italiensk maräng och chokladkola. Dekorera med tranbär, krossade kaffebönor och örter.