Bavaroise med smak av tonkaböna, dvs en aromatisk smak av mandel och vanilj, är en bra grund i många desserter eller bakelser. Den här bavaroisen är dessutom lätt frisk i sin smak då den utöver grädden innehåller grekisk yoghurt.

Tonkabönsbavaroise

Recept av Kasper Kleihs

Bavaroise med smak av tonkaböna, dvs en aromatisk smak av mandel och vanilj, är en bra grund i många desserter eller bakelser. Den här bavaroisen är dessutom lätt frisk i sin smak då den utöver grädden innehåller grekisk yoghurt.

Gör så här

  • Avhängd yoghurt:

    • Låt hänga av i kyl i ca 24 tim.
  • Tonkabönsbavaroise:

    • Koka upp mjölk och grädde med riven tonkaböna.
    • Vispa äggula och socker.
    • Häll den varma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Sila och kyl till 28°. Blanda i den hängda yoghurten. Vänd ihop med lättvispad grädde och gjut i valfri form. Frys.