Tonkabönsbavaroise med vasslekaramell, yoghurtskum och vaniljglass
Man skulle kunna kalla den här desserten 100% mejeri! En ring av bavaroise, smaksatt med tonkaböna och yoghurt, fylls med söt och lätt syrlig vasslekaramell. Karamellen täcks av ett yoghurtskum som toppas med en len vaniljglass.
Gör så här
-
Avhängd yoghurt:
- Låt hänga av i kyl i ca 24 tim. Använd den avhängda yoghurten till bavaroisen och vasslen till vasslekaramellen.
-
Vasslekaramell:
- Koka en ljus karamell på socker och vatten. Tillsätt vasslen och sjud till 106°. Låt kallna.
-
Tonkabönsbavaroise:
- Koka upp mjölk och grädde med riven tonkaböna.
- Vispa äggula och socker.
- Häll den varma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramat gelatinblad.
- Sila och kyl till 28°. Blanda i den hängda yoghurten. Vänd ihop med lättvispad grädde och gjut i ihåliga ringformar, ca 8 cm i diameter. Frys.
-
Glasering:
- Värm äppelmusten i en kastrull. Blanda socker och basic gel. Häll ner blandningen i den varma äppelmusten och låt få ett kraftigt uppkok.
- Låt svalna till 35° och glasera den frysta bavaroisen.
-
Vaniljglass:
- Koka upp mjölk och grädde med vaniljfrön och vaniljstång.
- Vispa socker och äggula.
- Häll den varma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramat gelatinblad.
- Sila glassmeten och låt svalna. Kör i glassmaskin.
-
Yoghurtskum:
- Mixa alla ingredienser med stavmixer.
- Fyll på sifon, ladda med en patron och håll kyld. Skaka ordentligt innan servering.
-
Chokladdekor:
- Temperera chokladen och stryk ut tunt på plastband.
-
Montering:
- Placera den glaserade bavaroisen mitt på tallriken. Lägg chokladband runt om bavaroisen.
- Fyll mitten av bavaroisen med vasslekaramell. Täck med yoghurtskummet och toppa med en quenell av vaniljglassen.