Man skulle kunna kalla den här desserten 100% mejeri! En ring av bavaroise, smaksatt med tonkaböna och yoghurt, fylls med söt och lätt syrlig vasslekaramell. Karamellen täcks av ett yoghurtskum som toppas med en len vaniljglass.

Tonkabönsbavaroise med vasslekaramell, yoghurtskum och vaniljglass

Recept av Kasper Kleihs

Man skulle kunna kalla den här desserten 100% mejeri! En ring av bavaroise, smaksatt med tonkaböna och yoghurt, fylls med söt och lätt syrlig vasslekaramell. Karamellen täcks av ett yoghurtskum som toppas med en len vaniljglass.

Gör så här

  • Avhängd yoghurt:

    • Låt hänga av i kyl i ca 24 tim. Använd den avhängda yoghurten till bavaroisen och vasslen till vasslekaramellen.
  • Vasslekaramell:

    • Koka en ljus karamell på socker och vatten. Tillsätt vasslen och sjud till 106°. Låt kallna.
  • Tonkabönsbavaroise:

    • Koka upp mjölk och grädde med riven tonkaböna.
    • Vispa äggula och socker.
    • Häll den varma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Sila och kyl till 28°. Blanda i den hängda yoghurten. Vänd ihop med lättvispad grädde och gjut i ihåliga ringformar, ca 8 cm i diameter. Frys.
  • Glasering:

    • Värm äppelmusten i en kastrull. Blanda socker och basic gel. Häll ner blandningen i den varma äppelmusten och låt få ett kraftigt uppkok.
    • Låt svalna till 35° och glasera den frysta bavaroisen.
  • Vaniljglass:

    • Koka upp mjölk och grädde med vaniljfrön och vaniljstång.
    • Vispa socker och äggula.
    • Häll den varma gräddmjölken över äggulan under vispning. Sjud smeten till 83° och tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Sila glassmeten och låt svalna. Kör i glassmaskin.
  • Yoghurtskum:

    • Mixa alla ingredienser med stavmixer.
    • Fyll på sifon, ladda med en patron och håll kyld. Skaka ordentligt innan servering.
  • Chokladdekor:

    • Temperera chokladen och stryk ut tunt på plastband.
  • Montering:

    • Placera den glaserade bavaroisen mitt på tallriken. Lägg chokladband runt om bavaroisen.
    • Fyll mitten av bavaroisen med vasslekaramell. Täck med yoghurtskummet och toppa med en quenell av vaniljglassen.