
Tomat ”ceviche” med inkokt ingefära och dragon


Vegetarisk ceviche med bas av tomat smaksatt med chili, ingefära och dragonolja. Den perfekta förrätten med sydamerikanska influenser.
Gör så här
-
Tomatvatten:
- Skär tomaterna i bitar. Dela och kärna ur chilin. Mixa tomat, chili och ingefära slätt i en blender. Häng av det mixade i en sil med kaffefilter och låt hänga tills all vätska har runnit igenom. Smaka av tomatvattnet med limesaft, salt och ev mer chili. Kyl och håll iskall.
-
Inkokt ingefära:
- Blanchera den strimlade ingefäran och låt rinna av. Koka upp socker och vatten, lägg i ingefäran och låt koka upp. Kyl ner och låt dra så länge som möjligt.
-
Dragonolja:
- Värm oljan till 60° och mixa med dragon och spenat på maxhastighet i en blender i 3–4 min. Sila genom kaffefilter.
-
Surdegskrutonger:
- Ta bort skorpan på brödet och bryt inkråmet i mindre bitar. Vänd brödet i smält smör och lägg på en plåt. Rosta i ugn på 175° ca 10 min eller till fin färg. Krutongerna behöver inte vara hårda rakt igenom. Krydda med flingsalt.
-
Tomat ”ceviche”:
- Skiva hälften av tomaterna fint. Skålla, kyl och skala resterande tomater. Skär ut kärnhuset och spara det. Skär tomatköttet i fina tärningar.
- Skala gurkorna slarvigt och skär i fina bitar. Skala mangon och skär i tärningar. Kärna ur chilifrukterna och skär i små tärningar.
- Vänd tomatkött, kärnhus, gurka, mango och chili med limesaft och salt efter smak.
-
Vid servering:
- Lägg de skivade tomaterna i skålar. Lägg på tomatblandningen och toppa med inkokt ingefära och strimlad dragon. Avsluta med att hälla i det iskalla tomatvattnet och spräck med dragonolja. Toppa med surdegskrutongerna.