En hyllning till sommarens godaste råvara - färskpotatisen. Den rika, fylliga äggcrèmen bryter fint av mot syran i den glaserade potatisen. Somriga smaker med krondill när den finns i säsong.

"The love stew" - glaserad färskpotatis med äggcrème, löjrom och potatischips

Recept av Klas Lindberg

En hyllning till sommarens godaste råvara - färskpotatisen. Den rika, fylliga äggcrèmen bryter fint av mot syran i den glaserade potatisen. Somriga smaker med krondill när den finns i säsong.

Gör så här

    • Koka potatisen mjuk i saltat vatten med överblivna dillstjälkar, dela potatisen i klyftor.
    • Värm vatten i en vid panna, lägg ner smör och snurra pannan tills det bildas en glasyr. Lägg ner den varma potatisen och vänd försiktigt runt i glasyren, vänd ner lök, örter och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
    • Sjud alla ingredienserna till crèmen under ständig omrörning med en slickepott tills crèmen tjocknat. Smaka av med salt och peppar och lägg i spritspåse, håll den varm.
    • Spola den hyvlade potatisen i vatten tills stärkelsen försvinner, torka potatisen helt torr. Värm smöret till 140° och fritera potatisen till gyllene chips, salta lätt och låt torka på papper.
  • Vid servering:

    Lägg potatisen i en liten tight cirkel, spritsa crèmen i mitten, spritsa 3 små klickar med löjrom, smula över grovt krossade potatischips och toppa med dillvippor.