En vacker tårta som sticker ut i montern med sin gröna glasering. Tårtan har schmand i moussen och äppelbitar i interiören. Garnera tårtan med ett band av vit choklad, frasiga maränger och äppelchips.

Tårta med färskost och äpple

Recept av Gustaf Mabrouk

En vacker tårta som sticker ut i montern med sin gröna glasering. Tårtan har schmand i moussen och äppelbitar i interiören. Garnera tårtan med ett band av vit choklad, frasiga maränger och äppelchips.

Gör så här

  • Gelatinmassa:

    • Börja med att göra gelatinmassan som behövs till moussen och interiören: Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min.
  • Mousse:

    • Koka upp socker och vatten. Temperera äggulorna med 1/3 av sockerlagen och häll därefter ner i resterande lag, koka till 75° under vispning.
    • Häll i maskin och vispa upp i volym tills den är rumstempererad.
    • Smält 80 g gelatinmassa (vid 1 tårta) och blanda ner i 1/3 av äggskummet, därefter ner i resterande äggskum.
    • Vispa ihop färskost med crème fraiche. Vänd ner färskostblandningen i äggskummet. Tillsätt 1/3 löst vispad grädde. Vänd därefter ner resterande grädde.
  • Interiör:

    • Blanda allt utom gelatinmassan. Koka till första bubblan under omrörning.
    • Tillsätt 10 g gelatinmassa (vid 1 tårta), rör slätt och gjut i önskad interiörform. Ställ i frys.
  • Glaze:

    • Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min till en gelatinmassa.
    • Koka glykos, socker och vatten till 103°.
    • Häll sockerlagen över den vit chokladen, emulgera med en stavmixer till en slät massa.
    • Tillsätt kondenserad mjölk, gelatinmassa och nappage. Emulgera med en stavmixer.
    • Tillsätt vatten och pulverfärg med stavmixer.
    • Temperaturen vid glasering ska vara 30-35°.
  • Botten:

    • Blanda mjöl och bakpulver och sikta.
    • Vispa socker och ägg poröst.
    • Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Vänd ner det smälta smöret.
    • Stryk ut ca 4 mm på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200° i 4 min.
    • Frys och stick ut till önskad form.
  • Montering:

    • Fyll upp formen till 1/3 med mousse. Tryck i interiören och fyll upp hela formen med mousse. Lägg på en botten och frys.
    • Glasera den frysta tårtan. Tänk på att glazen skall hålla en temperatur mellan 30-35°.
    • Dekorera med en vit chokladdekor, maränger och torkade äppelchips.