En vacker tårta som sticker ut i montern med sin gröna glasering. Tårtan har schmand i moussen och äppelbitar i interiören. Garnera tårtan med ett band av vit choklad, frasiga maränger och äppelchips.

Tårta med färskost och äpple

Tårta med färskost och äpple
Recept av Gustaf Mabrouk

En vacker tårta som sticker ut i montern med sin gröna glasering. Tårtan har schmand i moussen och äppelbitar i interiören. Garnera tårtan med ett band av vit choklad, frasiga maränger och äppelchips.

Gör så här

  • Gelatinmassa:

    • Börja med att göra gelatinmassan som behövs till moussen och interiören: Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min.
  • Mousse:

    • Koka upp socker och vatten. Temperera äggulorna med 1/3 av sockerlagen och häll därefter ner i resterande lag, koka till 75° under vispning.
    • Häll i maskin och vispa upp i volym tills den är rumstempererad.
    • Smält 80 g gelatinmassa (vid 1 tårta) och blanda ner i 1/3 av äggskummet, därefter ner i resterande äggskum.
    • Vispa ihop färskost med crème fraiche. Vänd ner färskostblandningen i äggskummet. Tillsätt 1/3 löst vispad grädde. Vänd därefter ner resterande grädde.
  • Interiör:

    • Blanda allt utom gelatinmassan. Koka till första bubblan under omrörning.
    • Tillsätt 10 g gelatinmassa (vid 1 tårta), rör slätt och gjut i önskad interiörform. Ställ i frys.
  • Glaze:

    • Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min till en gelatinmassa.
    • Koka glykos, socker och vatten till 103°.
    • Häll sockerlagen över den vit chokladen, emulgera med en stavmixer till en slät massa.
    • Tillsätt kondenserad mjölk, gelatinmassa och nappage. Emulgera med en stavmixer.
    • Tillsätt vatten och pulverfärg med stavmixer.
    • Temperaturen vid glasering ska vara 30-35°.
  • Botten:

    • Blanda mjöl och bakpulver och sikta.
    • Vispa socker och ägg poröst.
    • Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Vänd ner det smälta smöret.
    • Stryk ut ca 4 mm på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200° i 4 min.
    • Frys och stick ut till önskad form.
  • Montering:

    • Fyll upp formen till 1/3 med mousse. Tryck i interiören och fyll upp hela formen med mousse. Lägg på en botten och frys.
    • Glasera den frysta tårtan. Tänk på att glazen skall hålla en temperatur mellan 30-35°.
    • Dekorera med en vit chokladdekor, maränger och torkade äppelchips.