
Taco med mandelkaka och vispad smetana


Formen av en taco är ett kul och lockande sätt att servera bakelser på. Brynt smör- och mandelkaka läggs mellan mördeg och toppas med vispad och lätt sötad smetana. Yoghurten som används i receptet hängs av i kylen, stryks sedan ut tunt, torkas och bryts i bitar, vilka används som dekoration. Vasslen tas tillvara och kokas med i en karamell.
Gör så här
-
Mördeg:
- Blanda mjöl, florsockret och tärnat smör i blandare med vinge.
- Tillsätt salt och ägg, ett i taget. Låt degen sätta sig över natten i kyl.
- Kavla ut degen och stansa ringar, ca 7 cm i diameter. Skär sedan i halvor.
- Baka mördegen mellan silpatmattor på 165° ca 16 min.
-
Brynt smör- och mandelkaka:
- Bryn smöret i kastrull under vispning.
- Vispa äggvita, florsocker, mandelmjöl och citronskal i blandare med visp. Tillsätt salt och det brynta smöret i en tunn stråle.
- Häll upp i form, ca 32x26 cm fodrad med silpatmatta och baka på 165° i 18 min.
- Frys kakan och stansa i små ringar, ca 6 cm i diameter och dela på mitten.
-
Vasslekaramell:
- Koka en ljus karamell på socker och vatten. Tillsätt vasslen och sjud till 106°. Låt kallna.
-
Torkad yoghurt:
- Häng yoghurten i en silduk och låt stå i kyl ca 24 tim eller tills dess att yoghurten separerat ifrån vasslen.
- Stryk ut yoghurten tunt på silpatmatta och torka i ugn på 55° över natten.
- Bryt yoghurten i små flagor.
-
Vispad smetana:
- Vispa smetanan och smaka av med vaniljsocker och lägg upp på sprits.
-
Chokladdekor:
- Temperera chokladen, stryk tunna plattor och stansa små cirklar, ca 6 cm i diameter. Dela dem på mitten till halvor.
-
Montering:
- Sätt ihop mördegsplattorna med den brynta smör- och mandelkakan emellan. Fäst med hjälp av lite vasslekaramell.
- Spritsa vispad smetana längs toppen på kakan. Sätt fast chokladplattorna på sidan med lite schmand emellan.
- Dekorer med torkad yoghurt, frystorkade hallon, ringblomsblad och bladguld.