Formen av en taco är ett kul och lockande sätt att servera bakelser på. Brynt smör- och mandelkaka läggs mellan mördeg och toppas med vispad och lätt sötad smetana. Yoghurten som används i receptet hängs av i kylen, stryks sedan ut tunt, torkas och bryts i bitar, vilka används som dekoration. Vasslen tas tillvara och kokas med i en karamell.

Taco med mandelkaka och vispad smetana

Taco med mandelkaka och vispad smetana
Recept av Kasper Kleihs

Formen av en taco är ett kul och lockande sätt att servera bakelser på. Brynt smör- och mandelkaka läggs mellan mördeg och toppas med vispad och lätt sötad smetana. Yoghurten som används i receptet hängs av i kylen, stryks sedan ut tunt, torkas och bryts i bitar, vilka används som dekoration. Vasslen tas tillvara och kokas med i en karamell.

Gör så här

  • Mördeg:

    • Blanda mjöl, florsockret och tärnat smör i blandare med vinge.
    • Tillsätt salt och ägg, ett i taget. Låt degen sätta sig över natten i kyl.
    • Kavla ut degen och stansa ringar, ca 7 cm i diameter. Skär sedan i halvor.
    • Baka mördegen mellan silpatmattor på 165° ca 16 min.
  • Brynt smör- och mandelkaka:

    • Bryn smöret i kastrull under vispning.
    • Vispa äggvita, florsocker, mandelmjöl och citronskal i blandare med visp. Tillsätt salt och det brynta smöret i en tunn stråle.
    • Häll upp i form, ca 32x26 cm fodrad med silpatmatta och baka på 165° i 18 min.
    • Frys kakan och stansa i små ringar, ca 6 cm i diameter och dela på mitten.
  • Vasslekaramell:

    • Koka en ljus karamell på socker och vatten. Tillsätt vasslen och sjud till 106°. Låt kallna.
  • Torkad yoghurt:

    • Häng yoghurten i en silduk och låt stå i kyl ca 24 tim eller tills dess att yoghurten separerat ifrån vasslen.
    • Stryk ut yoghurten tunt på silpatmatta och torka i ugn på 55° över natten.
    • Bryt yoghurten i små flagor.
  • Vispad smetana:

    • Vispa smetanan och smaka av med vaniljsocker och lägg upp på sprits.
  • Chokladdekor:

    • Temperera chokladen, stryk tunna plattor och stansa små cirklar, ca 6 cm i diameter. Dela dem på mitten till halvor.
  • Montering:

    • Sätt ihop mördegsplattorna med den brynta smör- och mandelkakan emellan. Fäst med hjälp av lite vasslekaramell.
    • Spritsa vispad smetana längs toppen på kakan. Sätt fast chokladplattorna på sidan med lite schmand emellan.
    • Dekorer med torkad yoghurt, frystorkade hallon, ringblomsblad och bladguld.