Gör skolans mest populära lunch hållbar genom att använda vegetarisk färs. Här används svensk ärtfärs. Till tacon serveras pico de gallo som är en mexikansk kryddig tomatsalsa, samt de klassiska tillbehören gräddfil, riven ost och tärnade grönsaker.

Taco

Taco

Gör skolans mest populära lunch hållbar genom att använda vegetarisk färs. Här används svensk ärtfärs. Till tacon serveras pico de gallo som är en mexikansk kryddig tomatsalsa, samt de klassiska tillbehören gräddfil, riven ost och tärnade grönsaker.

Lägg till i favoriter
Skriva ut
Goda Mal
Receptet uppfyller våra krav för Goda Mål
  • Klimatberäknade Klimatberäknade
  • Näringsberäknade Näringsberäknade
  • Rimlig kostnad Rimlig kostnad
  • Populära smaker Populära smaker
  • Lätt att laga Lätt att laga
Läs mer om Goda Mål

Ingredienser

10 port
10 port
  • 250 g torkad ärtfärs
  • 80 g rapsolja
  • ca 50 g taco kryddmix
  • 300 g vatten
Pico de gallo:
  • 500 g tomat
  • 6 g salt
  • 70 g rödlök, finhackad
  • 15 g färsk röd chili, finhackad
  • 80 g limesaft
  • 20 g färsk koriander, grovhackad
Till servering:
0,4 Kg CO₂e per måltid exkl. tillbehör
Beräkning av receptets klimatavtryck

Klimatavtrycket anges som CO₂-ekvivalenter (CO₂e) i kg per portion, exklusive eventuella tillbehör till måltiden. Beräkningen baseras på RISE klimatdatabas med livscykelanalyser av mer än 800 livsmedel. Stjärnorna motsvarar RISE klimatskala där max 0,4 kg CO₂e per portion ger tre stjärnor. 

Läs mer från RISE om CO₂e och klimatskalan
Håll skärmen tänd

Gör så här

  • Taco:
    • Blötlägg färsen i rikligt med kallt vatten ca 20 min. Sila av ordentligt.
    • Stek färsen till fin färg på hög värme i oljan. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt steka någon minut till.
  • Pico de gallo:
    • Tärna tomaterna och blanda med salt. Låt stå i kylen över natten.
    • Låt tomaterna rinna av. Blanda med lök, chili och limesaft. Smaka av med salt. Vänd ner koriandern vid servering.
  • Till servering:
    • Servera färsen med tacoskal, gurka och paprika i bitar, riven ost samt gräddfil.
Näring per port
  • Fett25,9 gram
  • Kolhydrater29,6 gram
  • Protein23,3 gram
  • Energi (Kj)1 858 Kj
  • Energi (Kcal)444 Kcal
0,4 Kg CO₂e per måltid exkl. tillbehör
Beräkning av receptets klimatavtryck

Klimatavtrycket anges som CO₂-ekvivalenter (CO₂e) i kg per portion, exklusive eventuella tillbehör till måltiden. Beräkningen baseras på RISE klimatdatabas med livscykelanalyser av mer än 800 livsmedel. Stjärnorna motsvarar RISE klimatskala där max 0,4 kg CO₂e per portion ger tre stjärnor. 

Läs mer från RISE om CO₂e och klimatskalan
Produkter i detta recept