I ett hölje av krispig choklad finns en inkapslad tryffel. Höljet är fryssprayat med choklad. Allt på bilden är olika texturer av choklad.

Svartvinbärspralin med krispigt skal

Svartvinbärspralin med krispigt skal
Recept av Conrad Tyrsén

I ett hölje av krispig choklad finns en inkapslad tryffel. Höljet är fryssprayat med choklad. Allt på bilden är olika texturer av choklad.

Gör så här

  • Spraychoklad:

    • Slå kakaofettet över chokladen. Blanda.
  • Chokladskal:

    • Lägg kakaonibs i botten på pralinformar. Spraya formarna med den tempererade spraychokladen så att kakaonibsen ligger kvar.
    • Gjut skalen med chokladen så att det blir ett lager med 1 mm tjock choklad runt hela formarna.
  • Svartvinbärsmarmelad:

    • Koka upp svartvinbärspuré, glykos och citronsaft med 200 g socker.
    • Blanda resterande mängd socker med pektin. Blanda vodka och citronsyra.
    • Tillsätt socker och pektin till purén när den kokar. Koka blandningen till 106°, blanda i vodkablandningen. Häll marmeladen i en ugnsfast form. Låt vila ett dygn i kyl.
  • Tryffel:

    • Koka upp grädde, smör, puréer, glykos och socker.
    • Slå över chokladen i tre omgångar, mixa samtidigt försiktigt med stavmixer så att inte luft slås in i tryffeln. Skapa en emulsion och mixa i vodkan försiktigt så att emulsionen behålls.
  • Montering:

    • Fyll de krispiga pralinskalen till hälften med tryffel. Lägg på ett tunt lager med svartvinbärsmarmelad. Fyll upp skalen med tryffeln.
    • Låt vila till nästa dag och locka pralinerna.
    • Slå ut pralinerna. Ställ i frys 2–3 min innan de sprayas med spraychoklad, som ej behöver vara tempererad.