Ett hantverk av högsta klass. Hatten av för Kalles underbara petit-fourer förtrollade till flugsvampar med en ljuvlig ganache på hasselnötspraliné och hasselnötslikör. Foten är en saftig kaka doppad i citronjuice och vit choklad. Kakaonibs ger krisp och smak.

Svampar fyllda med hasselnötsganache och citronkaka

Svampar fyllda med hasselnötsganache och citronkaka
Recept av Kalle Bengtsson

Ett hantverk av högsta klass. Hatten av för Kalles underbara petit-fourer förtrollade till flugsvampar med en ljuvlig ganache på hasselnötspraliné och hasselnötslikör. Foten är en saftig kaka doppad i citronjuice och vit choklad. Kakaonibs ger krisp och smak.

Gör så här

  • Citronkaka:

    • Bryn smöret och låt svalna. Vispa äggvita, socker, allt mjöl, bakpulver, salt och citronskal. Rör ner det brynta smöret lite i taget. Fyll små silikonformar (smeten räcker till fler än 30 st) som ser ut som svampfötter. Baka av i ugn på 180° ca 20 min. Låt svalna och frys. Ta ur formarna, tina och doppa i citronsaft. Låt torka ca 30 min. Doppa i tempererad vit choklad.
  • Pralinskal:

    • Måla pralinformen med vitt och rött kakaofett. Gjut sedan skalen i vit choklad.
    • Koka upp grädde, glykos och havssalt till hasselnötsganachen. Häll över mörk choklad och praliné och blanda. Tillsätt smör och likör och mixa slätt. Låt svalna till 30° och fyll pralinskalen. Låt stå i rumstemperatur (helst 18°) över natten.
    • Locka med tempererad vit choklad, kyl och knacka pralinerna ur formen. Limma en pralin på varje svampfot med lite vit choklad. Ställ på fat med kakaonibs.