Stekt njure med gräddsås är en rätt som har varit lite bortglömd, men i Frankrike äter man den även till fest. Med smörfrästa grönsaker och smak av anis har klassikern fått en ny twist.

Stekt kalvnjure med smörfräst spenat och haricots verts samt sås med smak av anis

Recept av Christer Lingström

Stekt njure med gräddsås är en rätt som har varit lite bortglömd, men i Frankrike äter man den även till fest. Med smörfrästa grönsaker och smak av anis har klassikern fått en ny twist.

Gör så här

    • Lägg njuren i en skål och häll på mjölk så att det täcker. Låt stå några timmar eller över natten i kylskåp. Skölj njuren i vatten. Skär bort fett och hinnor och skär i skivor. Stek i smör på medelvärme, salta och peppra.
    • Fräs lök i smör med anis och fänkål. Häll på grädde och låt koka ihop. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Sila såsen.
    • Ansa bönorna och koka dem i lättsaltat vatten, kyl ner. Fräs hälften av löken i smör och tillsätt bönorna.  Låt steka ca 3 min, salta och peppra.
    • Förväll spenaten lätt. Låt rinna av. Fräs resten av löken i smör, tillsätt spenaten och stek hastigt, salta och peppra.
  • Vid servering:

    Servera njuren med såsen, smörfrästa haricots verts och spenat.