Smörgåstårta de luxe
Den här lyxiga smörgåstårtan med naturligt färgade grönsaksbröd och eleganta fyllningar i olika lager kan serveras som en liten bakelse. De krämiga fyllningarna är smaksatta med varmrökt lax, räkor och champinjoner samt brieost och oliver.
Gör så här
-
- Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Slå degspadet över jästen och rör ut med socker och salt. Arbeta in hälften av mjölet.
- Dela degen i tre delar och blanda örtjuicen i en del, morotsjuicen i en och rödbetsjuicen i den sista.
- Arbeta in resten av mjölet i degarna och arbeta tills de är smidiga. Låt jäsa i ca 30 min.
- Smöra och bröa tre brödformar med durumvetemjöl. Forma degen till tre avlånga bröd och lägg i formarna. Pensla med ägg och låt jäsa ca 30 min.
- Baka av i ugn, 200° ca 30 min. Ta bröden ur formarna och låt svalna under bakduk. Låt vila till nästa dag.
- Mixa alla ingredienser till laxfyllningen och smaka av med salt och peppar.
- Koka de skivade champinjonerna i vermouth tills allt vin har kokat in, låt svalna. Blanda räkor och ägg med cream cheese, crème fraiche och champinjonerna. Smaka av med salt och peppar.
- Skär bort de vita kanterna på brieosten och mixa slät med smetana. Blanda med torkade oliver.
-
Montering:
- Skiva formbröden på längden i 0,5 cm tjocka brödskivor och kantskär.
- Varva bröden med de olika fyllningarna. Skär i portionsbitar och bred ett tunt lager smetana runt bitarna.
- Doppa sidorna i smördegskrisp och toppa med fänkålschips och tryffel.