Smörgåstårta de luxe

Smörgåstårta de luxe

Smörgåstårta de luxe
Recept av Roland Persson

Den här lyxiga smörgåstårtan med naturligt färgade grönsaksbröd och eleganta fyllningar i olika lager kan serveras som en liten bakelse. De krämiga fyllningarna är smaksatta med varmrökt lax, räkor och champinjoner samt brieost och oliver.

Gör så här

  • Formbröd:
    • Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Slå degspadet över jästen och rör ut med socker och salt. Arbeta in hälften av mjölet.
    • Dela degen i tre delar och blanda örtjuicen i en del, morotsjuicen i en och rödbetsjuicen i den sista.
    • Arbeta in resten av mjölet i degarna och arbeta tills de är smidiga. Låt jäsa i ca 30 min.
    • Smöra och bröa tre brödformar med durumvetemjöl. Forma degen till tre avlånga bröd och lägg i formarna. Pensla med ägg och låt jäsa ca 30 min.
    • Baka av i ugn, 200° ca 30 min. Ta bröden ur formarna och låt svalna under bakduk. Låt vila till nästa dag.
  • Torkade oliver:
    • Torka oliverna i ugn, 120° ca 2 tim tills de är hårda. Låt svalna och grovhacka dem.
  • Fyllningar:
    • Mixa alla ingredienser till laxfyllningen och smaka av med salt och peppar.
    • Koka de skivade champinjonerna i vermouth tills allt vin har kokat in, låt svalna. Blanda räkor och ägg med färskost, crème fraiche och champinjonerna. Smaka av med salt och peppar.
    • Skär bort de vita kanterna på brieosten och mixa slät med smetana. Blanda med torkade oliver.
  • Montering:
    • Skiva formbröden på längden i 0,5 cm tjocka brödskivor och kantskär.
    • Varva bröden med de olika fyllningarna. Skär i portionsbitar och bred ett tunt lager smetana runt bitarna.
    • Doppa sidorna i smördegskrisp och toppa med fänkålschips och tryffel.