![Överraska med en ny, kreativ variant på den klassiska semlan. Ge cortadon en spritsad krans av söt, lättvispad mandel- och kardemummagrädde och lägg på ett vetedegslock. Vips, har du en kaffesemla i glaset.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/semmelcortado-med-semmelpralin/2392943785.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.5,0.53&format=webp&quality=80)
Semmelcortado med semmelpralin
![Semmelcortado med semmelpralin](https://cdn-kund.arla.se/recept/semmelcortado-med-semmelpralin/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Konditor](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/922834709/a10681ac-8fc7-49c1-9b3a-e7eaff7340f6.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Överraska med en ny, kreativ variant på den klassiska semlan. Ge cortadon en spritsad krans av söt, lättvispad mandel- och kardemummagrädde och lägg på ett vetedegslock. Vips, har du en kaffesemla i glaset.
Gör så här
-
Rostad mandel- och kardemummagrädde:
- Koka upp grädde med mandelspån, socker och kardemummakärnor. Kyl ner och sila. Vispa grädden löst vid servering.
-
Semmelcortado:
- Gör en dubbel espresso i ett glas. Toppa med lite varm lättmjölk och spritsa på en krans lättvispad mandel- och kardemummagrädde. Toppa med ett vetedegslock.
- Servera med en semmelpralin.
-
Semmelpralin:
- Temperera kakaofettet och stänk ett mönster i pralinformen. Temperera mjölkchokladen och gjut pralinskal.
-
Kardemummaganache:
- Koka upp grädde, glykos, kardemummakärnor, vaniljstång och urskrapade frön. Låt dra ca 30 min.
- Sila och koka upp grädden igen. Häll den heta grädden över den vita chokladen och mixa till en slät ganache. Låt svalna till under 35° och fyll pralinskalen till en tredjedel.
-
Chokladganache:
- Koka upp grädde och glykos. Häll den heta grädden över chokladen och mixa till en slät ganache. Tillsätt mandelmassan och mixa slätt. Låt svalna till under 35°och fyll pralinskalen nästan ända upp. Lämna någon mm från kanten för att kunna locka (gjuta en botten).
- Låt pralinformen stå i rumstemperatur till nästa dag så att fyllningen sätter sig.
-
Lockning:
- Temperera mjölkchoklad och locka pralinerna. Vänd ut pralinerna ur formen.