![Smakmässigt är den grekiska semlan en bra bit ifrån den klassiska semlan. Men det gör den inte mindre god. Yoghurtens härliga medelhavsfräschör möter den lätta beskan från valnötterna och sötman i honungen.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/semla-med-grekisk-yoghurt/2526153568.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Semla med grekisk yoghurt
![Semla med grekisk yoghurt](https://cdn-kund.arla.se/recept/semla-med-grekisk-yoghurt/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Konditor](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/922834709/a10681ac-8fc7-49c1-9b3a-e7eaff7340f6.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Smakmässigt är den grekiska semlan en bra bit ifrån den klassiska semlan. Men det gör den inte mindre god. Yoghurtens härliga medelhavsfräschör möter den lätta beskan från valnötterna och sötman i honungen.
Gör så här
-
- Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och låt jäsa ca 30 min.
- Tillsätt vetedegens ingredienser i fördegen. Arbeta degen ca 8 min. Låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen och dela i bitar à 60 g, rulla dem till avlånga bullar och lägg på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Baka av i ugn på 200° 8–10 min, låt kallna.
-
Valnötsmassa:
- Smält sockret till gyllenbrun färg. Häll i valnötterna, rör runt och stjälp snabbt upp allt på en silikonmatta eller ett bakplåtspapper. Låt blandningen svalna ordentligt i rumstemperatur till en hård karamell.
- Bryt karamellen i grova bitar och lägg i en mixer/matberedare med knivar. Låt maskinen gå tills sockret och valnötterna bildat en lätt rinnig massa.
-
Yoghurtgrädde:
- Vispa grädden och vänd försiktigt ner lite av grädden i yoghurten. Tillsätt resten av grädden och blanda varsamt.
-
Montering:
- Skär av ett lock på varje bulle. Spritsa på valnötsmassan på de undre delarna och därefter yoghurtgrädden.
- Ringla tunt med flytande honung över grädden. Lägg på locket och ringla ev över mer honung.