Smakmässigt är den grekiska semlan en bra bit ifrån den klassiska  semlan. Men det gör den inte mindre god. Yoghurtens härliga medelhavsfräschör möter den lätta beskan från valnötterna och sötman i honungen.

Semla med grekisk yoghurt

Recept av Mattias Ljungberg

Smakmässigt är den grekiska semlan en bra bit ifrån den klassiska semlan. Men det gör den inte mindre god. Yoghurtens härliga medelhavsfräschör möter den lätta beskan från valnötterna och sötman i honungen.

Gör så här

    • Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och låt jäsa ca 30 min.
    • Tillsätt vetedegens ingredienser i fördegen. Arbeta degen ca 8 min. Låt jäsa ca 30 min.
    • Ta upp degen och dela i bitar à 60 g, rulla dem till avlånga bullar och lägg på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Baka av i ugn på 200° 8–10 min, låt kallna.
  • Valnötsmassa:

    • Smält sockret till gyllenbrun färg. Häll i valnötterna, rör runt och stjälp snabbt upp allt på en silikonmatta eller ett bakplåtspapper. Låt blandningen svalna ordentligt i rumstemperatur till en hård karamell.
    • Bryt karamellen i grova bitar och lägg i en mixer/matberedare med knivar. Låt maskinen gå tills sockret och valnötterna bildat en lätt rinnig massa.
  • Yoghurtgrädde:

    • Vispa grädden och vänd försiktigt ner lite av grädden i yoghurten. Tillsätt resten av grädden och blanda varsamt.
  • Montering:

    • Skär av ett lock på varje bulle. Spritsa på valnötsmassan på de undre delarna och därefter yoghurtgrädden.
    • Ringla tunt med flytande honung över grädden. Lägg på locket och ringla ev över mer honung.