Semla med dulce de leche
En semla för de som älskar kolasås! Koka egen dulce de leche eller köp färdig.
Gör så här
-
- Blanda mjölk, jäst, socker, ägg, kardemumma och mjöl till en jämn deg med degkrok. Arbeta degen tills den har fin glutenstruktur. Tillsätt smöret och arbeta degen på låg till medelfart tills den är glansig. Ha i saltet och arbeta degen ca 1 min till.
- Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
- Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Raska bullarna på 70% luftfuktighet och 30° till dubbel storlek.
- Baka av på 190–200° i 5–7 min beroende på ugnstyp.
-
Äggstrykning:
- Blanda ihop äggula och vatten. Pensla bullarna med äggstrykningen precis efter gräddningen. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
-
Dulce de leche:
- Fyll en kastrull med vatten och lägg ner burkarna. Se till att vattnet täcker dem. Sjud burkarna på 90° ca 2 tim. Låt burkarna svalna helt.
-
Montering:
- Vispa grädde och socker till mellanhård konsistens. Doppa toppen av bullarna i dulche de leche. Strö över hasselnötter och lite flingsalt. Låt det sätta sig en stund innan locken skärs av.
- Spritsa en krans av grädde i bullarna. Fyll kransen med dulche de leche. Lägg på locken.