Sandefjordsåsen är en riktig restaurangfavorit och älskad av många. Den består av lika delar grädde, smör och crème fraiche. Såsen är enkel att göra och kan smaksättas på många olika sätt och ett perfekt tillbehör till fint bakad fisk, t ex röding.

Sandefjordsås

Sandefjordsås
Recept av Jessie Sommarström

Sandefjordsåsen är en riktig restaurangfavorit och älskad av många. Den består av lika delar grädde, smör och crème fraiche. Såsen är enkel att göra och kan smaksättas på många olika sätt och ett perfekt tillbehör till fint bakad fisk, t ex röding.

Gör så här

  • Klassisk Sandefjordsås:

    • Häll grädden i en kastrull och låt reducera tills grädden har tjocknat, till ca 1/3.
    • Dra kastrullen från värmen och montera ner smöret klickvis. Vänd ner crème fraiche och smaka av med citronsaft och salt.
    • Vänd ner hackade blandade örter och servera. Eller låt såsen svalna lite och vänd ner forellrom och finskuren gräslök.
  • Sandefjordsås med brynt smör:

    • Bryn smöret under omrörning i en kastrull. Låt svalna lite innan grädden tillsätts.
    • Dra kastrullen från värmen och mixa ner crème fraiche. Smaka av med citronsaft och salt.