En modern sallad med en glass på granbarr och krispiga kaksmulor som ger en smakupplevelse utöver det vanliga. Fint uppbyggd med spännande kryddor och skogens smaker.

Sallad på kryddstekta endiver med granglass och ingefärssmulor

Recept av Filip Fastén

En modern sallad med en glass på granbarr och krispiga kaksmulor som ger en smakupplevelse utöver det vanliga. Fint uppbyggd med spännande kryddor och skogens smaker.

Gör så här

  • Dela endiverna på längden. Fördela socker tunt i en teflonpanna. Lägg endiverna med snittytan neråt och värm på medelvärme. Tillsätt kryddor när sockret börjar karamelliseras. Häll på cider, tillsätt örter och reducera till en karamell. Tillsätt smör och stek endiverna gyllenbruna. Avsluta med citronsaft. Lyft upp ur pannan och sila av karamellen. Dela ner endiverna i mindre bitar.
  • Blanda mjölk, grädde och mjölkpulver. Värm utan att koka. Mixa 1/5 av gräddmjölken med granbarren. Slå tillbaka i kastrullen med gräddmjölken och låt dra i minst 1 tim, sila. Blanda ner resten av ingredienserna till glassen. Lägg upp i Pacojet-bunkar och frys. Kör glassen minst 2 tim innan servering.
  • Blanda vetemjöl, rågmjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret i mjölet och blanda med ingefära till en gryning massa. Bred ut på plåt och grädda i ugn, 200° i 10-15 min. Hacka ner med kniv innan servering.
  • Plocka ner den röda endiven i blad, dela på mitten och skär ner på längden. Pickla ca 20 min innan servering i kall pickelslag. Lyft upp endivebladen, låt rinna av och vänd runt försiktigt med oljan.
 • Vid servering:

  Fördela de kryddstekta endiverna i skålar, täck med ingefärssmulor, en kula granglass, de picklade endivebladen samt plockade örter.