Sallad på kryddstekta endiver med granglass, ingefärssmulor och fjällbjörksolja

Sallad på kryddstekta endiver med granglass, ingefärssmulor och fjällbjörksolja

Gör så här

1.Dela endiverna på längden. Fördela socker tunt i en teflonpanna. Lägg endiverna med snittytan neråt och värm på medelvärme. Tillsätt kryddor när sockret börjar karamelliseras. Häll på cider, tillsätt örter och reducera till en karamell. Tillsätt smör och stek endiverna gyllenbruna. Avsluta med citronsaft. Lyft upp ur pannan och sila av karamellen. Dela ber endiverna i mindre bitar.

2.Blanda mjölk, grädde och mjölkpulver. Värm utan att koka. Mixa 1/5 av gräddmjölken med granbarren. Slå tillbaka i kastrullen med gräddmjölken och låt dra i minst 1 tim, sila. Blanda ner resten av ingredienserna till glassen. Lägg upp i Pacojet-bunkar och frys. Kör glassen minst 2 tim innan servering.

3.Blanda vetemjöl, granbarksmjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret i mjölet och blanda med ingefära till en gryning massa. Bred ut på plåt och grädda i ugn, 200° i 10-15 min. Hacka ner med kniv innan servering.

4.Plocka ner den röda endiven i blad, dela på mitten och skär ner på längden. Pickla ca 20 min innan servering i kalla pickelslag. Lyft upp endivebladen, låt rinna av och vänd runt försiktigt med oljan.

Vi servering
Fördela de kryddstekta endiverna i skålar, täck med ingefärssmulorna, en kula granglass, de oickalde endivebladen samt plockade örter.

Källa: Filip Fastén, Årets Kock 2014

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen