Saffransmazariner med romrussin
Saffran är en av de kryddor som förknippas mest till julsäsongen. Baka mazarinerna med saffran i både mandelfyllningen och glasyren. Extra spännande blir saffransmazarinerna då de dessutom har russin som har dragit i en lag med rom i fyllningen.
Gör så här
-
Mördeg:
- Blanda smör och socker med i maskin med vinge.
- Tillsätt vetemjöl och salt och kör till en smulig deg, tillsätt ägget och kör tills degen precis gått ihop.
- Tryck ut degen i formarna, skär av överflödig deg. Plasta och kyl i 1 tim innan de fylls.
-
Romrussin:
- Koka upp vatten och socker, tillsätt rom och russin och plasta. Låt dra i minst 1 tim.
-
Mazarinmassa:
- Blanda saffran med vatten.
- Kör mandelmassan mjuk i maskin med vinge. Tillsätt smöret lite i taget tills det gått ihop.
- Blanda ner äggen tillsammans med saffransblandningen lite i taget tills allt precis gått ihop till en jämn smet.
-
Beredning:
- Sila av russinen och vänd ner i mazarinmassan. Spritsa fyllningen i formarna men spara ½ cm upp till kanten.
- Baka av på 190° i 10–12 min. Ta ut och vänd upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna.
-
Glasyr:
- Blanda glasyren och bred på mazarinerna.