Saffran är en av de kryddor som förknippas mest till julsäsongen. Baka mazarinerna med saffran i både mandelfyllningen och glasyren. Extra spännande blir saffransmazarinerna då de dessutom har russin som har dragit i en lag med rom i fyllningen.

Saffransmazariner med romrussin

Saffransmazariner med romrussin
Recept av Sara Aasum Hultberg

Saffran är en av de kryddor som förknippas mest till julsäsongen. Baka mazarinerna med saffran i både mandelfyllningen och glasyren. Extra spännande blir saffransmazarinerna då de dessutom har russin som har dragit i en lag med rom i fyllningen.

Gör så här

  • Mördeg:

    • Blanda smör och socker med i maskin med vinge.
    • Tillsätt vetemjöl och salt och kör till en smulig deg, tillsätt ägget och kör tills degen precis gått ihop.
    • Tryck ut degen i formarna, skär av överflödig deg. Plasta och kyl i 1 tim innan de fylls.
  • Romrussin:

    • Koka upp vatten och socker, tillsätt rom och russin och plasta. Låt dra i minst 1 tim.
  • Mazarinmassa:

    • Blanda saffran med vatten.
    • Kör mandelmassan mjuk i maskin med vinge. Tillsätt smöret lite i taget tills det gått ihop.
    • Blanda ner äggen tillsammans med saffransblandningen lite i taget tills allt precis gått ihop till en jämn smet.
  • Beredning:

    • Sila av russinen och vänd ner i mazarinmassan. Spritsa fyllningen i formarna men spara ½ cm upp till kanten.
    • Baka av på 190° i 10–12 min. Ta ut och vänd upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  • Glasyr:

    • Blanda glasyren och bred på mazarinerna.