Fyll disken till jul och Lucia med olika varianter av saffransbröd. Saffranslängderna som är fyllda med mandel och citron är ett uppskattat bakverk. Garnera med pärlsocker och mandelspån.

Saffranslängd med mandel och citron

Saffranslängd med mandel och citron
Recept av Sara Aasum Hultberg

Fyll disken till jul och Lucia med olika varianter av saffransbröd. Saffranslängderna som är fyllda med mandel och citron är ett uppskattat bakverk. Garnera med pärlsocker och mandelspån.

Gör så här

    • Blanda samtliga ingredienser till degen i en degblandare och kör 3 min på låg hastighet. Öka hastigheten och kör ca 8 min till en fin deg.
    • Dela degen i 12 delar à ca 350 g, forma till limpor och låt vila i kylen i minst 2 tim eller över natten.
    • Blanda alla ingredienser till fyllningen i maskin med vinge.
    • Kavla ut varje limpa till ½ cm, bred på fyllningen. Rulla ihop och klipp snitt och vik ut dem omlott.
    • Lägg på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek i rasken eller i rumstemperatur.
    • Baka av längder i 190° ca 14 min.
  • Pensling och garnering:

    • Vispa ägg och vatten till äggstrykning.
    • Koka en sockerlag, 50/50 till pensling efter avbakning.
    • Pensla bullar och längder med äggstrykning. Strö på pärlsocker och mandelspån. Baka av bullarna i 200° 8–10 min.
    • Pensla med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen.