Saffranscheesecake
Cheesecake med julig smak av saffran och pepparkaka passar till julens alla tillställningar samt självklart på julbordets dessertbuffé. Den fluffiga saffransfärskosten passar fint till den kryddiga och söta pepparkaksbottnen. Toppa gärna med friska, syrliga frukter och bär. Baka cheesecaken dagen innan den ska serveras för bästa resultat, eller förvara i frysen.
Gör så här
-
Botten:
- Spänn ett bakplåtspeppar i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Smält smöret och låt svalna.
- Mixa pepparkakorna fint. Blanda smör och pepparkakssmulor. Tryck ut smulorna i formen. Ställ i kyl ca 10 min.
-
Fyllning:
- Koka upp apelsinsaften i en liten kastrull och ta från värmen. Smält ner de blötlagda gelatinbladen i apelsinsaften.
- Vispa färskost, siktat florsocker, saffran och vaniljpulver fluffigt.
- Vispa grädden och vänd ner i färskostsmeten.
- Blanda lite av färskostsmeten med apelsinsaften. Vänd sedan ner det i resterande färskostsmet tillsammans med det finrivna apelsinskalet.
- Häll smeten i formen och låt stelna 4-5 tim i kylen eller ställ i frysen. Tina den frysta cheesecaken i kylskåp.
- Garnera med färsk frukt vid servering.