Det här är en saffranslatte extra allt att erbjuda gästerna i adventstid. Sötsyrlig glöggkaramell ripplad i glas med saffranssmakande mjölkskum. Toppa med söt italiensk maräng, syrliga lingon och gärna en pepparkaka.

Saffrans- och glögglatte

Recept av Kalle Bengtsson

Det här är en saffranslatte extra allt att erbjuda gästerna i adventstid. Sötsyrlig glöggkaramell ripplad i glas med saffranssmakande mjölkskum. Toppa med söt italiensk maräng, syrliga lingon och gärna en pepparkaka.

Gör så här

  • Glöggkaramell:

    • Koka ner vinglöggen tills den har sirapskonsistens och ca 1 dl återstår.
  • Lag på saffran:

    • Koka socker, saffran och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna och tillsätt konjak. Låt mogna i kyl, gärna flera dagar.
  • Italiensk maräng:

    • Koka socker och vatten till 121°. Vispa äggvitan till skum och häll ner sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning till en styv maräng. Vispa sedan marängen på låg växel tills den kallnat.
  • Saffrans- och glögglatte:

    • Rippla glöggkaramell i en glasmugg. Blanda mjölk med saffranslag 1 tsk per portion och skumma. Häll saffransmjölken i muggen och täck toppen med italiensk maräng. Bränn av marängen med en brännare och toppa med torkade lingon och ev en pepparkaka.