Saffrans- och glögglatte
Det här är en saffranslatte extra allt att erbjuda gästerna i adventstid. Sötsyrlig glöggkaramell ripplad i glas med saffranssmakande mjölkskum. Toppa med söt italiensk maräng, syrliga lingon och gärna en pepparkaka.
Gör så här
-
Glöggkaramell:
- Koka ner vinglöggen tills den har sirapskonsistens och ca 1 dl återstår.
-
Lag på saffran:
- Koka socker, saffran och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna och tillsätt konjak. Låt mogna i kyl, gärna flera dagar.
-
Italiensk maräng:
- Koka socker och vatten till 121°. Vispa äggvitan till skum och häll ner sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning till en styv maräng. Vispa sedan marängen på låg växel tills den kallnat.
-
Saffrans- och glögglatte:
- Rippla glöggkaramell i en glasmugg. Blanda mjölk med saffranslag 1 tsk per portion och skumma. Häll saffransmjölken i muggen och täck toppen med italiensk maräng. Bränn av marängen med en brännare och toppa med torkade lingon och ev en pepparkaka.