![Rostad rotselleri med smörstekt äpple och härligt blommig vinägrett på jasmin, äppelsaft, enbär och timutpeppar toppas med ljuvligt len libstickeolja mixad med spenat.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/rotselleri-och-grona-applen-med-jasmin-enbar-och-timutpeppar/3156952800.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.4,0.6&format=webp&quality=80)
Rotselleri och gröna äpplen med jasmin, enbär och timutpeppar
![Rotselleri och gröna äpplen med jasmin, enbär och timutpeppar](https://cdn-kund.arla.se/recept/rotselleri-och-grona-applen-med-jasmin-enbar-och-timutpeppar/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Rostad rotselleri med smörstekt äpple och härligt blommig vinägrett på jasmin, äppelsaft, enbär och timutpeppar toppas med ljuvligt len libstickeolja mixad med spenat.
Gör så här
-
- Skala och gnid in rotsellerin runt om med smör och krydda ordentligt med salt. Baka i ugn på 175° i 45–60 min tills sellerin är helt mjuk och har fin färg. Skär varje rotselleri i 10 klyftor. Krydda med salt och lite nymalen timutpeppar.
- Skala och tärna äpplena. (Använd gärna skalresterna till råsaften.)
-
Libbstickeolja:
- Värm oljan till 60° och mixa alla ingredienser till libbstickeoljan i en blender på maxhastighet. Sila genom kaffefilter
-
Jasmin- och äppelsaft:
- Blanda äppelsaft och citronsaft så att äppelsaften inte missfärgas. Krossa teblad, pepparkorn och enbär grovt och blanda med äppelsaften och socker. Låt stå i kyl i minst 1 tim så att saften blir iskall. Sila av vid servering.
-
Vid servering:
- Stek selleriklyftorna enbart på ena sidan i lite smör och olja till fin färg och lägg i djupa tallrikar. Bryn äppeltärningarna hastigt i lite smör, krydda med salt.
- Toppa sellerin med de stekta äppeltärningarna och plockad libbsticka. Ringla över lite libbstickeolja. Avsluta med att hälla på den iskalla jasmin- och äppelsaften vid bordet.