Att få ut smaken ur en ensam råvara till en buljong som kan serveras som ett spännande tillbehör till varierade rätter på menyn, mixas till sås eller serveras som ensamrätt är ganska unikt. Kålens unika smak som uppstår vid rostning tas till vara på bästa sätt.

Rostad vitkålsbuljong med smetana

Rostad vitkålsbuljong med smetana
Recept av Filip Fastén

Att få ut smaken ur en ensam råvara till en buljong som kan serveras som ett spännande tillbehör till varierade rätter på menyn, mixas till sås eller serveras som ensamrätt är ganska unikt. Kålens unika smak som uppstår vid rostning tas till vara på bästa sätt.

Gör så här

    • Rosta vitkålen hel i ugn på 230° tills den är svart, ca 2 tim.
    • Ta bort det mesta brända, ca 2 lager kålblad. Skär ner kålen och lägg i kastrull. Täck med vatten och sjud under natten som en buljong. Sila av och koka ner tills 1/3 återstår. Smaka av med salt och citronsaft.
    • Sila av buljongen och koka ner tills 1/3 återstår. Smaka av med salt och citronsaft.
    • Servera med smetana.