Söta och salta macarons som överraskar! Ädelostens sälta matchar den söta mandelmarängen som färgats vackert röd av rödbetsjuice. Servera som ett spännande inslag på ostbrickan eller som en amuse bouche till gästerna.

Rödbetsmacaron med valnöt och gräddädel

Rödbetsmacaron med valnöt och gräddädel
Recept av Roland Persson

Söta och salta macarons som överraskar! Ädelostens sälta matchar den söta mandelmarängen som färgats vackert röd av rödbetsjuice. Servera som ett spännande inslag på ostbrickan eller som en amuse bouche till gästerna.

Gör så här

  • Rödbetsmakroner:

    • Koka upp juicen med socker. Starta vispningen av hälften av äggvitan (55 g vid 10 st) då sockerlagen är uppe i 115°. Fortsätt att koka sockerlagen till 119°.
    • Häll sockerlagen lite i taget under vispning i den uppvispade äggvitan. Vispa marängen kall.
    • Mixa mandelmjöl med florsocker. Sikta genom en finmaskig sil två gånger. Blanda med resterande ovispad äggvita ( 55 g vid 10 st).
    • Vänd ner ⅓ av marängen i mandelsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resterande maräng.
    • Fyll i spritspåse med rak tyll. Spritsa rundlar, 2-3 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Låt vila ca 30 min.
    • Baka av i ugn, 160° i 13-15 min, låt svalna. Förvara i lufttät låda i frysen.
  • Fyllning:

    • Rosta valnötterna i ugn tills de börjar få färg, grovhacka nötterna.
    • Mixa osten slät och blanda med valnötter och honung.
    • Bred eller spritsa fyllningen på hälten av makronerna och lägg på resterande som lock.