Varsamt saltbakade rödbetor glaserade i körsbärs- och smörlag som serveras med picklad senap och en emulsion med rostad kummin.

Rödbetor och körsbär med senap och kummin

Recept av Viktor Westerlind

Varsamt saltbakade rödbetor glaserade i körsbärs- och smörlag som serveras med picklad senap och en emulsion med rostad kummin.

Gör så här

    • Lägg undan en rödbeta till senare. Baka resterande rödbetor på saltbädd i ugn på 150° ca 1 tim tills de är mjuka. Skala betorna och lägg på en plåt, torka i ugn på 60° ca 1 tim.
    • Värm rödbetorna med körsbär och smör. Krydda med salt och låt betor och körsbär glaseras i lagen i några minuter.
  • Picklad senap:

    • Blanchera de båda senapsfrösorterna. Koka upp vatten, socker och ättika till en lag. Tillsätt senapsfröna och koka upp. Ta från värmen och låt svalna i lagen.
  • Kumminemulsion:

    • Blanda allt utom olja och salt till kumminemulsionen. Tillsätt oljan under mixning till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och lägg i sprits.
  • Vid servering:

    • Skala och råhyvla den sparade rödbetan tunt på mandolin. Lägg de glaserade rödbetorna med körsbären i tallrikar och skeda över lite av spadet. Toppa med den picklade senapen och spritsa på kumminemulsionen. Garnera med den råyvlade rödbetan.