![Getost, mjölk och yoghurt mixas till en slät kräm som kompletterar rödbetorna. Fin rödbetsblast blir krispig i isvatten och toppar rätten tillsammans med picklade rödbetsstjälkar, brynt smör med syrliga havtorn och äppeltärningar.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/rodbeta-med-yoghurt--och-getostkram-samt-brynt-smor-med-apple-och-havtorn/1285976469.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.49,0.52&format=webp&quality=80)
Rödbeta med yoghurt- och getostkräm samt brynt smör med äpple och havtorn
![Rödbeta med yoghurt- och getostkräm samt brynt smör med äpple och havtorn](https://cdn-kund.arla.se/recept/rodbeta-med-yoghurt--och-getostkram-samt-brynt-smor-med-apple-och-havtorn/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Getost, mjölk och yoghurt mixas till en slät kräm som kompletterar rödbetorna. Fin rödbetsblast blir krispig i isvatten och toppar rätten tillsammans med picklade rödbetsstjälkar, brynt smör med syrliga havtorn och äppeltärningar.
Gör så här
-
Smörbakad och picklad rödbeta:
- Skär blasten av rödbetorna. Skölj av bladen som är fina och lägg i kallt vatten fram till servering. Dela stjälkarna i mindre bitar och lägg i en bytta.
- Hyvla 10 rödbetor (vid 10 port) på mandolin och lägg i byttan med stjälkarna. Koka upp ättika, socker och vatten, häll över stjälkar och råhyvlad beta. Låt svalna och ställ i kyl fram till servering.
- Baka resterande rödbetor i ugn med smör och salt på 160° tills de är mjuka. Ta upp betorna och smaka av smöret med vinäger. Häll smöret över de bakade betorna och låt dra ca 30 min.
-
Yoghurt- och getostkräm:
- Smält getosten med mjölken på låg värme under omrörning i en kastrull. Låt svalna. Vispa i yoghurten och smaka av med salt.
-
Brynt smör med äpple och havtorn:
- Bryn smöret i en stekpanna. Lägg ner äppeltärningarna och stek tills de fått lite färg. Vänd i havtornen och smaka av med honung och salt.
-
Vid servering:
- Vänd de smörbakade rödbetorna med blommor och oxalis. Lägg på tallrikar tillsammans med de picklade betorna och stjälkarna, samt fina, krispiga rödbetsblad. Lägg på en klick yoghurt- och getostkräm och skeda över brynt smör med äpple och havtorn.