Kardemumma kallas ofta drottningen av kryddor. De gröna kapslarna ger en härligt fyllig smak. En spännande smakupplevelse med brynt, lite syrligt smörvisp.

Röda linser med kardemumma, rotselleri, persilja och brynt smörvisp

Recept av Marie Skogström

Kardemumma kallas ofta drottningen av kryddor. De gröna kapslarna ger en härligt fyllig smak. En spännande smakupplevelse med brynt, lite syrligt smörvisp.

Gör så här

    • Koka rotsellerin i mjuk i lättsaltat vatten.
    • Fräs schalottenlök och vitlök med kardemumma i smör i en kastrull. Tillsätt linser och buljong. Sjud försiktigt tills linserna är mjuka och har kvar en liten kärna.
    • Ta från värmen och låt linserna svälla färdigt, kyl ner. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  • Brynt smörvisp:

    • Bryn smöret till gyllenbrun färg, låt svalna något. Vispa smöret fluffigt.
    • Vispa ner crème fraiche i smöret och smaka av med salt och peppar.
  • Grönkålschips:

    • Repa upp grönkål i små bitar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Spreja med smör-& rapsolja spray och salta lätt.
    • Rosta i ugn på 160° ca 5 min.
  • Vid servering:

    • Vänd ner rotsellerin, lök och persilja i linserna. Spritsa brynt smörvisp på salladen och toppa med grönkålschips.