Prinsesstårta behöver ingen närmare presentation. Men i versionen från Linda Dahl, Årets konditor 2023, är hallonsylten smaksatt med lite rosessens och hon har dekorerat tårtan med kanderade rosenblad istället för den klassiska marsipanrosen. En väldigt vacker prinsesstårta att fronta i tårtdisken.

Prinsesstårta

Prinsesstårta
Recept av Linda Dahl

Prinsesstårta behöver ingen närmare presentation. Men i versionen från Linda Dahl, Årets konditor 2023, är hallonsylten smaksatt med lite rosessens och hon har dekorerat tårtan med kanderade rosenblad istället för den klassiska marsipanrosen. En väldigt vacker prinsesstårta att fronta i tårtdisken.

Gör så här

  • Anslag:

    • Vispa ägg och socker i en kastrull till ca 50°. Sila över krämen till en bunke och vispa upp i maskin till dubbel volym.
    • Blanda försiktigt ner siktat mjöl, potatismjöl och bakpulver för hand. Häll upp i 2 st 16 cm anslagsringar.
    • Baka av i ugn på 190° mellanfläkt, ca 20–23 min. Vänd upp på plåt.
  • Hallonsylt:

    • Koka upp hallon, citronpuré och socker. Blanda pektin och socker och vänd ner pektinsockret i hallonen och koka upp igen.
    • Sänk värmen och låt småputtra ca 10 min. Smaka av med rosessens. Häll upp i bunke och kontaktplasta.
  • Vaniljkräm:

    • Ta 1/4 av mjölken och blanda med majsstärkelse i en bunke.
    • Skrapa ur fröna från vaniljstången och koka upp frön och stång med resterande mjölk, grädde, socker och salt.
    • Blanda ner mjölk- och stärkelseblandningen och koka ca 3 min. Blanda i äggulan och låt få ett uppkok under vispning. Dra från värmen och rör i smöret, sila och häll upp i bunke och kontaktplasta. Kyl.
    • Vispa upp vaniljkrämen lätt så att den blir krämig, häll upp på sprits.
  • Kanderade rosenblad:

    • Pensla rosbladen med ett tunt lager äggvita. Doppa lätt i socker på båda sidorna och lägg på bakplåtspapper.
    • Torka i ugn på 60° tills bladen blivit krispiga, ca 1 tim.
  • Montering:

    • Dela varje tårtbotten i tre. Vispa grädden fast.
    • Stryk ett lager med hallonsylt och ca 2 skedar vispad grädde på den första bottnen till varje tårta.
    • Lägg på en botten, spritsa ut ett lager med vaniljkräm, lägg på ca 200 g vispad grädde/tårta, gör en kupol av grädden.
    • Lägg på sista bottnarna och stryk upp tunt med resterande grädde, så det också jämnar ut mellan bottnarna.
    • Kavla ut marsipan och lägg på tårtorna. Lägg ut små droppar (där rosorna ska sitta) av glykos eller honung. Pudra över florsocker och lägg dit rosbladen på dropparna.