Porchetta är en italiensk rätt där fläskkött fylls med vitlök, fänkål och rosmarin för att sedan grillas eller bakas långsamt tills det nästan faller sönder. När det svalnat kan det skivas tunt och bli en riktigt god fyllning i en frasig toast med ost som sällskap. Servera gärna tillbehör till som en senapsdipp på färskost samt frisk, krispig surkål.

Porchettatoast

Porchetta är en italiensk rätt där fläskkött fylls med vitlök, fänkål och rosmarin för att sedan grillas eller bakas långsamt tills det nästan faller sönder. När det svalnat kan det skivas tunt och bli en riktigt god fyllning i en frasig toast med ost som sällskap. Servera gärna tillbehör till som en senapsdipp på färskost samt frisk, krispig surkål.

Gör så här

  • Porchetta:

    • Skär bort svålen från fläsksidan.
    • Skiva vitlök och fänkål. Stöt fänkålsfrön och hacka bladen från rosmarin grovt. Blanda vitlök, fänkål, fänkålsfrön och rosmarin med salt och bred ut det på fläsksidan.
    • Rulla ihop köttet till en rulle och bind upp med bindgarn. Lägg rullen på ett galler med ett vattenfyllt bleck under.
    • Baka i ugn på 125° i 5 tim. Sätt på grillelementet och maxtemperatur på slutet för att få en fin yta på köttet. Låt det vila innan du skär upp i skivor.
  • Senapsdipp:

    • Mixa alla ingredienser till en jämn dipp och smaka av med salt och peppar.
  • Surkål:

    • Värm upp surkålen och blanda ner den färska, strimlade fänkålen.
  • Toast:

    • Bred matfett på båda sidorna av brödet och fyll häften med 30 g skivad porchetta per bröd och riven ost.
    • Lägg på resterande brödskivor och bred ett tunt lager matfett på utsidan och grilla tills de är gyllenbruna och frasiga.
    • Låt de vila några minuter innan du delar dem i mindre, greppvänliga bitar.