Polenta på gula ärter med ragu på gräårta och sidfläsk
Ärter x 3. Bygg en stabil bas på gulärtspolenta och toppa med gråärtsragu och grönärtspuré. Toppa med citruskokt kålrot och citrusbräserat sidfläsk.
Gör så här
-
Gulärtspolenta:
- Mixa de gula ärterna till ett lite grovt mjöl i kannmixer.
- Värm buljong och vin i en kastrull. Håll det varmt.
- Fräs schalottenlök och vitlök i rapsolja på medelhög värme i en vid kastrull. Tillsätt ärtmjölet och stek en stund under omrörning. Tillsätt den varma buljongen lite i taget under omrörning och sjud på låg värme tills ärtmjölet har mjuknat. Tillsätt smör och färskost lite i taget till en krämig ”polenta”.
- Avsluta med ost och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
-
Gråärtsragu:
- Blötlägg ärterna under natten. Koka dem mjuka i nytt vatten.
- Bryn smöret i en panna och tillsätt de kokta ärterna, schalottenlök, citronskal och citronsaft. Låt allt bli varmt.
- Vänd ner spenat, rödlök och örter. Smaka av med salt och peppar.
-
Grönärtspuré:
- Koka upp vatten och salt. Blanchera ärterna ca 30 sekunder och låt rinna av.
- Mixa ärterna direkt med smetana, smör, schalottenlök och vitlök i kannmixer ca 10 min tills purén är helt slätt. Smaka av med wasabipulver, salt och peppar. Lägg i spritspåse.
-
Citruskokt kålrot:
- Skala och skär kålroten i grova tärningar. Koka upp vatten och vin, tillsätt citronskal (tunt skalat med potatisskalare), citronsaft, honung och salt. Sjud kålroten i lagen tills den mjuknat, 20–30 min.
- Lyft kålroten ur lagen. Koka ihop lagen tills ca ¼ återstår och smaksätt med dijonsenap.
- Glasera kålroten med lagen och smaka av med peppar.
-
Grönsaksbuljong:
- Koka upp och sjud alla ingredienser ca 1,5 tim. Låt dra i ytterligare 1,5 tim, gärna över natten. Sila genom chinois och koka ihop tills ca ¼ återstår.
- Smaka av med smör, maltvinäger, salt och peppar. Spräck buljongen med olivoljan vid servering.
-
Citrusbräserat sidfläsk:
- Lägg fläsket i ett bleck med vin, vitlök, citronskal (tunt skalat med potatisskalare), citronsaft och timjan. Täck och bräsera i ugn på 85° över natten, ca 10 tim. Ta vara på lagen. Kyl ner köttet och skär i 10 portionsbitar.
- Knaperstek bitarna i het panna med rapsolja. Avsluta med att tillsätta smör, timjan, vitlök och lite av lagen från bräseringen. Ös köttet.
-
Till servering:
- Lägg upp gulärtspolentan i tallrikar. Toppa med gråärtsragu, citruskokt kålrot och ev citrusbräserat sidfläsk.
- Spritsa på grönärtspuré och ringla på lite grön örtolja eller olivolja. Garnera med timjan och krasse. Servera med den spräckta grönsaksbuljongen.