Vackert gröna och makalöst goda makroner med naturlig färg och intensiv smak av mixade pistagenötter. Vill du istället ha glansiga makroner ska du sikta pistagemjölet fint. Håll koll på ugn och temperatur för bästa resultat.

Pistagemacaron med vaniljsmörkräm och tranbär

Recept av Kalle Bengtsson

Vackert gröna och makalöst goda makroner med naturlig färg och intensiv smak av mixade pistagenötter. Vill du istället ha glansiga makroner ska du sikta pistagemjölet fint. Håll koll på ugn och temperatur för bästa resultat.

Gör så här

  • PIstagemakron:

    • Mixa nötter och florsocker till ett fint mjöl, sikta grovt och blanda med äggvita (första mängden). Koka socker och vatten till 118°. Börja vispa äggvitan (andra mängden) när sockerlagen är 114°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitevispet och vispa marängen kall på medelhastighet. Blanda ner marängen i pistageblandningen och rör till en blank smet.
    • Spritsa ut rundlar, ca 4 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper. Låt torka till på plåtarna ca 30 min. Baka av i ugn på 140° ca 20 min. Frys makronerna innan de lossas från pappret.
  • Vaniljsmörkräm:

    • Koka socker, glykos, vaniljfrön och vatten till 121°. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 115°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitevispet och vispa den kall på medelhastighet. Montera ner smöret och vispa till en fluffig smörkräm.
  • Tranbärskräm:

    • Koka puré, socker och agar agar i 3 min. Häll upp i bunke, plasta mot ytan och kyl så att gelén sätter sig. Mixa i blender till en kräm och lägg i spritspåse.
  • Montering:

    • Spritsa toppar av smörkrämen och tranbärskrämen på hälften av makronerna och lägg sedan på resterande. Strö ev över lite hackade pistagenötter.