Italiensk nötpasta rekommenderas för att ge en maximal smakupplevelse. Den bästa pistagepastan kommer från staden Bronte på Sicilien.

Pistagegelato

Recept av Kenneth Erlandsson

Italiensk nötpasta rekommenderas för att ge en maximal smakupplevelse. Den bästa pistagepastan kommer från staden Bronte på Sicilien.

Gör så här

  • Pistagegelato:

    • Mät upp vit och gul bas i en bunke.
    • Mixa pistagepastan med baserna.
    • Frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min. Garnera med hackade pistagenötter och ringla ev över lite chokladsås.
  • Vit bas:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på hög pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra ingredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 85°. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
  • Gul bas:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på låg pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra ingredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädde och äggulor. Värm till 65° och låt gå i 30 min. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.