Den här degen kan användas både till piroger och till att göra pizzettas, dvs små pizzor. Då den görs på bakpulver går det snabbt att arbeta ihop. Piroger är ett gott, lättare lunchalternativ och pizzettas ett perfekt tillbehör till dagens soppa eller sallad.

Pirogdeg

Recept av Hanna Normark

Den här degen kan användas både till piroger och till att göra pizzettas, dvs små pizzor. Då den görs på bakpulver går det snabbt att arbeta ihop. Piroger är ett gott, lättare lunchalternativ och pizzettas ett perfekt tillbehör till dagens soppa eller sallad.

Gör så här

    • Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt smöret i maskin med vinge. Häll i mjölken och arbeta ihop till en deg.
    • Kavla ut degen tunt, ca 2 mm på ett mjölat bord. Ta ut cirklar, ca 18 cm i diameter med hjälp av ett mått, t ex en rund skål. 
    • Pensla kanterna med uppvispad äggula innan du lägger på fyllningen i mitten. Vik ihop till en pirog. Tryck ihop degen runt fyllningen med hjälp av en gaffel eller fingrarna.
    • Pensla pirogerna med äggula. Strö gärna på valt strössel. Baka av i ugn på 180° i 15–20 min.