Pepparkakssemla

Pepparkakssemla
Recept av Gustaf Mabrouk

Gör så här

  • Mandelfyllning:

    • Blötlägg sötmandeln i mjölken dagen innan. Sila av mandeln och spara 1/3 av blötläggningsmjölken till fyllningen.
    • Koka upp socker och mjölk (från blötläggningen). Mixa den blötlagda mandeln, mjölkkoket och potatisstärkelse till en jämn massa. Vänd ner de rostade, salta mandlarna i mandelmassan. Lägg i spritspåse och låt ligga i kyl över natten.
  • Semmelbullar:

    • Blanda mjölk, jäst, socker, ägg, kardemumma och mjöl till en jämn deg med degkrok. Arbeta degen tills den har fin glutenstruktur. Tillsätt smöret och arbeta degen på låg till medelfart tills den är glansig. Ha i saltet och arbeta degen ca 1 min till.
    • Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
    • Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Raska bullarna på 70% luftfuktighet och 30° till dubbel storlek. Låt spröa.
  • Streusel:

    • Blanda alla ingredienser till en deg. Låt degen ligga i kyl ca 20 min. Kavla ut degen till 2 mm i tjocklek. Stick ut 14 cirklar, 7,5 cm i diameter.
    • Lägg på streuselcirklarna på bullarna och baka av på 175° i ca 11 min. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
  • Montering:

    • Vispa grädden med lite socker till mellanhård konsisten. Skär av toppen på bullarna för att använda som lock.
    • Spritsa mandelfyllning på semmelbullarna. Spritsa en krans av grädde på fyllningen och lägg på locken.
    • Blanda florsocker med lite kanel och pudra över semlorna.