Den här smakrika desserten bygger på smörighet, sälta och fräschör. Det smöriga i desserten både balanserar och bär de olika smakerna och texturerna. Pekannötskakan doppas i choklad och toppas med en pekannötspraliné och ett brynt smörpulver. Till det en len brynt smörglass, mjuk vaniljkräm samt en sötsyrlig åkerbärsmarmelad.

Pekannötskaka med brynt smörglass och åkerbärsmarmelad

Pekannötskaka med brynt smörglass och åkerbärsmarmelad
Recept av Kasper Kleihs

Den här smakrika desserten bygger på smörighet, sälta och fräschör. Det smöriga i desserten både balanserar och bär de olika smakerna och texturerna. Pekannötskakan doppas i choklad och toppas med en pekannötspraliné och ett brynt smörpulver. Till det en len brynt smörglass, mjuk vaniljkräm samt en sötsyrlig åkerbärsmarmelad.

Gör så här

  • Pekannötskaka:

    • Mixa florsocker med pekannötter, mjöl och salt. Vispa ihop de torra ingredienserna med äggvitan.
    • Bryn smöret i kastrull under vispning. Sila och spara partiklarna till glassen.
    • Häll det brynta smöret i smeten och vispa ihop.
    • Baka i 10 valfria formar i ugn på 165°, ca 18 min. Frys och ploppa. Doppa i giandujan (se nedan).
  • Pekannötspraliné:

    • Mixa nötter och florsocker fint. Tillsätt olja till en slät och krämig konsistens.
  • Pekannötsgianduja:

    • Smält chokladen och tillsätt 200 g (vid 10 port) av pekannötspralinén ovan. Mixa till en slät kräm.
  • Brynt smörglass:

    • Koka upp mjölk, grädde och glykos.
    • Vispa äggula och socker. Häll på gräddmjölken, blanda i 10 g (vid 10 port) brynta smörpartiklar, från det brynta smöret till kakan, och sjud under omrörning till 83° .
    • Tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Kyl ner och kör i glassmaskin eller paco jet till rätt konsistens.
    • Gjut i valfria silikonformar och frys eller gör en quenell av glassen vid servering.
  • Vaniljkräm:

    • Koka upp mjölk, vaniljfrön och stång och låt dra ca 10 min.
    • Vispa äggula och socker tillsammans med majsstärkelsen.
    • Häll den varma gräddmjölken över de vispade äggulorna och koka kraftigt under omrörning ca 2 min.
    • Tillsätt urkramat gelatinblad, sila och låt stå i kyl över natten.
    • Rör vaniljkrämen slät och lägg i spritspåse.
  • Åkerbärsmarmelad:

    • Koka upp åkerbärspurén med socker och agar, tillsätt urkramat gelatinblad.
    • Gjut i valfria silikonformar och frys. Ploppa vid servering.
  • Brynt smörpulver:

    • Bryn smöret under vispning.
    • Häll mjölkpulvret i en kastrull och mata i brynt smör.
    • Torka över natten på 55°.
  • Montering:

    • Placera kakan i mitten på tallriken. Spritsa på vaniljkrämen.
    • Skeda det brynta smörpulvret bredvid kakan och lägg på glassen (alternativt gör en quenell av glassen).
    • Toppa glassen med åkerbärsmarmeladen och dekorera med åkerbär och blommor.