![Det frasigt pankofriterade ägget blir perfekt till den mjuka potatiscrèmen med smetana. Vinägretten på brynt smör levererar smaker av ingefära, citron och rökt chili till rätten.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/pankofriterat-agg-med-vinagrett-pa-brynt-smor-samt-smorad-potatiscreme/3209520792.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.5,0.53&format=webp&quality=80)
Pankofriterat ägg med vinägrett på brynt smör samt smörad potatiscrème
![Pankofriterat ägg med vinägrett på brynt smör samt smörad potatiscrème](https://cdn-kund.arla.se/recept/pankofriterat-agg-med-vinagrett-pa-brynt-smor-samt-smorad-potatiscreme/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Det frasigt pankofriterade ägget blir perfekt till den mjuka potatiscrèmen med smetana. Vinägretten på brynt smör levererar smaker av ingefära, citron och rökt chili till rätten.
Gör så här
-
Pankofriterat ägg:
- Fördela 1 dl av vinägern i 10 små kaffekoppar med öra. Knäck ett ägg i varje kopp och låt dra ca 10 min. Koka upp vattnet med saltet och resterande vinäger.
- Sätt temperaturen så det bara sjuder om vattnet. Sänk ner en kopp i taget i sjudande vatten så att det fylls. Låt ägget ”glida ut” i vattnet efter ca 15 sekunder. Pochera äggen ca 4 min. Lyft och lägg på handduk eller papper, salta och kyl.
- Vispa resterande ägg lätt. Panera de kalla pocherade äggen först i mjöl, vispat ägg och panko, och sedan i vispat ägg och panko på nytt
- Hetta upp oljan till 180°. Fritera äggen tills de är gyllene. Låt rinna av på papper, salta och servera direkt.
-
Vinägrett på brynt smör:
- Bryn smöret på medelhög värme under omrörning till 125°.
- Låt svalna något, tillsätt sedan schalottenlök, vitlök och ingefära. Låt sjuda kort stund och smaka av med soja, citronskal, citronsaft, honung och chipotle chili.
-
Smörad potatiscrème:
- Koka potatisen mjuk. Mosa potatisen med stomp eller elvisp. Tillsätt smör och därefter smetana till rätt konsistens och smaka av med salt och peppar.
-
Vit sparris:
- Skala och trimma sparrisen. Ta bort 2 cm av roten. Koka upp vatten, salt och socker. Sjud sparrisen på låg värme tills den mjuknat, 10–12 min. Kyl på bleck. Spara lite av sparrisvattnet.
- Bryn smöret och smaksätt med lite av sparrisvattnet, citronskal och citronsaft. Glasera sparrisen i smörblandningen vid servering.
-
Frasig potatis, purjolök och persilja:
- Låt potatisen rinna av väl i sil. Hetta upp oljan till 150°. Fritera potatisen tills den är gyllene. Låt rinna av på papper.
- Sänk oljan till 140° och fritera purjolöken tills den är gyllene. Låt rinna av på papper.
- Fritera persiljan i samma temperatur som persiljan tills oljan tystnat. Låt rinna av på papper.
- da allt friterat, salta och peppra. Torka i ugn på 50° torr värme i minst 2 tim, gärna under natten.
-
Till servering:
- Lägg upp den smörade potatiscrèmen och glaserad vit sparris på tallrikar. Toppa med frasig potatis, purjolök och persilja. Skeda över vinägretten.
- Garnera med salladslök, smörgåskrasse och hyvlad vit sparris. Toppa med pankofriterat ägg.