Öppen hummerravioli med fräst kål och en len hummersås med smör toppas med strimlad färsk kål och en bit färsk hummer.  Lyxig förrätt eller mellanrätt som platsar på de flesta menyer när hummern är i säsong på hösten.

Öppen hummerravioli med kål och hummersås

Öppen hummerravioli med kål och hummersås
Recept av Desirée Jaks

Öppen hummerravioli med fräst kål och en len hummersås med smör toppas med strimlad färsk kål och en bit färsk hummer. Lyxig förrätt eller mellanrätt som platsar på de flesta menyer när hummern är i säsong på hösten.

Gör så här

  • Pastadeg:

    • Blanda alla ingredienser till pastadegen i maskin med degkrok tills degen blir homogen, ca 5 min.
    • Plasta degen och låt vila minst 1 tim i rumstemperatur. Men gör helst degen dagen innan och låt vila över natten i kyl. Ta fram 30 min innan användning.
  • Hummersås:

    • Tärna alla grönsaker och fräs i en kastrull med olja ca 2 min. Lägg i tomaterna och låt fräsa 2 min till.
    • Slå på vinet, reducera tills hälften återstår. Slå på fonden och grädden reducera ner till 5 dl återstår.
    • Lägg ner örterna i såsen och ta från värmen, låt dra under lock i 15 min. Sila av såsen.
    • Koka upp såsen och mixa i smöret med en stavmixer. Smaka upp med salt och champagnevinäger.
  • Hummerfyllning:

    • Strimla kålen tunt, gärna på mandolin.
    • Lägg hälften av kålen i en rymlig behållare och dressa med vinäger och salt. Håll kylt till servering.
    • Stek resterande kål i smöret på låg värme, tills kålen är helt mjuk. Kyl ner lätt.
    • Skär 6 st fina hummerbitar (vid 6 port) och spara till servering. Hacka resterande hummerkött.
    • Blanda det hackade hummerköttet med färskost, riven ost och den stekta kålen.
    • Smaka upp med salt, pepperoncino och svartpeppar.
  • Vid servering:

    • Kavla ut pastadegen i en pastamaskin ca 2 mm tjock, mjöla degen under tiden.
    • Stansa ut 2 st rundlar, ca 10 cm i diameter per portion.
    • Koka en stor kastrull med vatten, salta väl. Koka pastan ca 1 min. Lyft upp och lägg i en smörad form.
    • Värm fyllningen i en kastrull. Värm hummerbitarna försiktigt i lite av såsen.
    • Lägg en pastarundel i tallriken. Toppa med fyllning och sedan med ytterligare en pastarundel.
    • Toppa med strimlad kål, hummerbit och örter.
    • Skumma gärna såsen med hjälp av stavmixern precis innan servering och arrangera runt den öppna raviolin.