Per Klein från Lundbergs konditori vann 2024 års tävling Sveriges nationalbakelse med sin fantastiska jordgubbsrulltårta med vispad vaniljpannacotta. Så här säger Per om sin bakelse "Till nationaldagsbakelse tänker jag klassiska smaker som alla känner igen både till utseende och smak men utförd i en modern tappning, svensk rulltårta med jordgubbar och vanilj på ett tunt mördegskex!" Bakelsen är lätt att förbereda.

Nationalbakelse

Nationalbakelse
Recept av Per Klein

Per Klein från Lundbergs konditori vann 2024 års tävling Sveriges nationalbakelse med sin fantastiska jordgubbsrulltårta med vispad vaniljpannacotta. Så här säger Per om sin bakelse "Till nationaldagsbakelse tänker jag klassiska smaker som alla känner igen både till utseende och smak men utförd i en modern tappning, svensk rulltårta med jordgubbar och vanilj på ett tunt mördegskex!" Bakelsen är lätt att förbereda.

Gör så här

  • Mördeg:

    • Blanda ihop alla ingredienser i maskin med vinge.
    • Kavla ut 2,2 mm tjocklek och låt vila i frys.
    • Stansa ut runda bottnar 7 cm i diameter. Baka i ugn på 200° ca 7 min.
  • Vaniljpannacotta:

    • Koka upp alla ingredienser förutom gelatin. Ta från värmen och låt dra i 5 min.
    • Smält ner gelatinet i grädden. Sila av och låt stå i kyl till nästa dag.
  • Jordgubbskräm:

    • Mixa ihop ingredienserna väl och låt stå i kyl 10 min.
    • Mixa en gång till så att krämen blir helt slät.
  • Jordgubbsmousse:

    • Vispa äggvitan fluffig.
    • Koka socker och vatten till 121°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa till en fast och glansig maräng.
    • Värm ca 1/4 av purén lätt och smält ner gelatinbladen. Rör ner i resterande puré.
    • Vänd ner jordgubbspurén i marängen när marängen har svalnat. Vänd till sist i den lösvispade grädden.
  • Anslag:

    • Värm ägg och socker i kastrull under vispning till ca 55°. Vispa den kall i maskin ca 15 min.
    • Vänd i siktat vetemjöl och potatismjöl. Bred ut till 3 bottnar på bakplåtspapper och baka i 225° ca 6 min.
    • Vänd upp bottnarna på sockrade bakplåtspapper.
  • Montering:

    • Bred jordgubbskrämen tunt på rulltårtsbottnen.
    • Bred på ett tunt lager jordgubbsmousse och rulla ihop till en rulltårta från långsidan. Ställ i frys.
    • Skär upp rulltårtan i 2 cm tjocka skivor. Vispa upp vaniljpannacottan och spritsa som en blomma på rulltårtsbitarna. Ställ i frys.
    • Så här långt kan man förbereda i god tid till nationaldagen.
    • Ta ut bakelsen ur frysen, ställ på mördegsplattor. Lägg färska jordgubbar i mitten på blomman och dekorera med vit chokladdekor. Pudra med jordgubbspulver.