Liggande Napoleon med vaniljmousse på kvarg och hallonmarmelad.

Napoleon

Napoleon
Recept av Maria Grave

Liggande Napoleon med vaniljmousse på kvarg och hallonmarmelad.

Gör så här

  • Wienersmördeg:

    • Arbeta ihop smör och mjöl till inkavlingen och forma till en fyrkantig platta, 1,5–2 cm tjock.
    • Blanda ingredienserna till grunddegen väl i blandare med krok. Degen ska vara relativt vek. Låt vila.
    • Vik in smöret i grunddegen och kavla tre fyrslag utan viloperiod. Kavla ut degen till 2 mm, nagga, kantskär och vila.
    • Lägg på bakplåtspapper och baka av 4 bottnar under press i 190° ca 20 min.
  • Vaniljmousse:

    • Blanda yoghurt, kvarg, florsocker, socker, urskrapade vaniljfrön samt vaniljkräm och blanda i kittel.
    • Krama ur gelatinet, smält (ska vara riktigt varmt) och tillsätt i yoghurtblandningen. Vänd ner grädden. Stryk ut i 2 silikonmattor, ca 1,3 cm djupa och frys.
  • Vaniljbrûlée:

    • Blanda grädde, mjölk och urskrapade frön och vaniljstänger. Koka upp, plasta och låt dra i ca 20 min.
    • Vispa ihop äggulor, rå- och strösocker.
    • Koka upp gräddmjölken igen. Sila av och häll den över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning till 85°. Blanda i urkramat gelatin, låt svalna. Tillsätt yoghurt och limesaft.
    • Fördela i 2 silikonmattor, ca 1,3 cm djupa och frys.
  • Enkel hallonmarmelad:

    • Väg upp hallonpuré, hallon och socker i en kastrull, låt stå över natten. Värm till kokpunkten, blanda i gelatinet och låt svalna.
  • Montering:

    • Kantskär smördegsplattorna. Stryk på ett tunt lager äppelmos på två av bottnarna. Placera de frysta mousseplattorna på bottnarna och sätt på ramar, 35x50 cm.
    • Stryk ut hallonmarmeladen på mousseplattorna i jämna lager. Lägg på de frysta brûléeplattorna och stryk på ett tunt lager äppelmos. Lägg på sista bottnen. Frys.
    • Ta fram och kantskär. Skär upp bakelser ca 3,5x10 cm. Garnera med hallon och rosenblad.